Veşti nu prea îmbucurătoare la început de an pentru cei care locuiesc în blocurile ANL: chiriile ar putea creşte foarte mult, chiar până la de trei ori mai mult decât sunt acum. Cuantumul chiriei se va stabili în funcţie de noua metodă de calcul stabilită la nivel naţional. Unii zic că aşa s-ar face presiune asupra chiriaşilor să cumpere locuinţele
Noul sistem de calcul al chiriei pentru locuinţele ANL nu a fost încă aprobat, dar s-ar putea cât de curând să primească undă verde de la Consiliul Local şi mai apoi să fie pus în aplicare.
„Au venit acum noi norme, se măresc, se triplează chiriile. Aceasta este formula de calcul. Încă nu s-a aprobat, dar acestea vor fi... Legea era până acum la latitudinea Consiliilor Locale şi până acum nu s-a mărit. Dar acum vine legea care spune cum se calculează, cum calculezi la cel până la 35 de ani şi cum calculezi la cel de peste 35 de ani”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul Direcţiei de Patrimoniu, Vasile Marina.
După cum cred cei de la Primăria Bistriţa este posibil ca din aprilie chiriaşii ANL-urilor să fie nevoiţi să plătescă deja chiriile majorate.
Unii spun că această majorare ar fi pentru a-i impulsiona pe chiriaşi să îşi cumpere locuinţele care până acum nu au fost deloc atractive. Cei de la Direcţia de Patrimoniu spun că până în prezent au fost vândute doar 10 locuinţe ANL. În prezent preţul este de 360 de euro pe metru pătrat, iar în funcţie de anul în care a fost acordată locuinţa se face şi o reducere pentru amortizare.
Întrebat ce crede despre faptul că ANL-urile nu sunt tentante pentru a fi cumpărate, Vasile Marina explică „preţul eu nu cred că e mare. În primii doi ani a fost peste 400 de euro. Acum e de 360 de euro metrul pătrat”.
Marina spune că probabil unul dintre motivele invocate ar fi faptul că sunt deranjaţi de cei care s-au mutat în cartierele de locuinţe sociale. Totuşi, directorul de la Patrimoniu spune că nici în ANL-ul din Decebal nu s-au vândut prea multe locuinţe (doar patru vândute) chiar dacă blocul este situat într-o zonă foarte bună a oraşului.
„În Decebal avem patru din 38. Dacă acolo nu se cumpără... Din preţul acela de 360 de euro se scade amortizarea care în 15 ani ajunge aproape la 25 la sută”, mai spune Vasile Marina.