Șase apartamente și garsoniere din blocul social de la Viișoara au fost distruse de flăcările care au izbucnit în noaptea de Crăciun dintr-un apartament în care erau lăsați singuri acasă trei minori. Chiriașii au primit alte locuințe, iar în zonă au început reparațiile.
Trei copii cu vârste între 5 și 14 ani locuiau singuri, de o bună perioadă de timp, într-un apartament la ultimul etaj al blocului de locuințe sociale din Viișoara. Mama plecase la muncă în Spania fără să-i pese că micuții rămân singuri acasă, fără gaz, apă sau curent. Copiii trăiau din mila vecinilor și din mâncarea pe care o găseau în containere.
În seara de Crăciun, înghețați de frig și fără curent, au lăsat o lumânare aprinsă și de aici a plecat necazul... În plină noapte întreg acoperișul blocului a luat foc.
Cu toată intervenția pompierilor, care au muncit aproape 24 de ore să stingă incendiul și mai apoi să înlăture elementele periculoase care ar fi putut să se desprindă și să rănească pe cineva, ultimul etaj al blocului de locuințe sociale a dispărut cu totul... Șase apartamente au fost mistuite de flăcări.
Cei trei copii au fost preluați rapid de Protecția Copilului și duși la centru.
Alte trei persoane, care locuiau la etajul IV al blocului respectiv, au fost preluate și au găsit găzduire în centrul de cazare temporară a persoanelor fără adăpost al Primăriei Bistrița, iar pentru alte două familii primăria a pregătit alte două garsoniere care să îi găzduiască temporar pe cei rămași în plină iarnă fără acoperiș deasupra capului.
Blocul este asigurat, însă municipalitatea nu a mai stat după banii asiguratorilor pentru a se apuca de treabă. Imediat după incident a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, de curățare a zonei respective și apoi urmează să se facă o evaluare.
„Afectate au fost unitățile locative de la etajul patru, etaj care a fost evacuat complet. Celelalte apartamente sunt absolut în regulă și toate utilitățile au fost pornite de-a doua zi. Toate persoanele evacuate au acum unde locui. Cei trei copii care erau în apartamentul de unde a pornit incendiul au fost preluați de Protecția Copilului, într-un alt apartament erau câteva persoane care nu locuiau acolo, însă cei care au primit apartamentul nu locuiau acolo... Deși nu îl foloseau, apartamentul nu a fost predat, zona a fost izolată, dar cei care l-au primit nu au venit încă să predea cheile la primărie. Au fost două unități locative, una în care locuia o persoană și o alta în care locuiau două persoane, care au fost preluate și duse la centrul de cazare temporară. Au rămas alte două familii, familia Ohler care era cea mai numeroasă, aproximativ șapte persoane, lor le-am dat temporar o garsonieră într-un bloc. Am avut o garsonieră liberă pe care o vor folosi până în vară când se vor termina reparațiile. Mai este încă o familie cu două persoane (ambii plecați în Germania la muncă) care nu a venit deocamdată să ceară ajutor de la primărie. Și lor le-am rezolvat o altă garsonieră în care să locuiască temporar în ea. Din punctul nostru de vedere, a doua zi problemele au fost rezolvate. Toți cei afectați de incendiu au primit mâncare, au primit alimente", a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Crețu.
În plus, deja acolo au început lucrările. Zona este curățată pentru a înlătura urmele incendiului și, când vremea va permite, se va reconstrui întreg etajul.
„Am dat ordinul de începere a lucrărilor, la firma Inst Nistor care este în colaborare cu încă o firmă, pentru că legea îmi permite în astfel de situații să demarăm lucrările și apoi se face evaluarea și negocierea. Dar, ca să nu așteptăm, să nu dureze o perioadă îndelungată de timp, am dat ordinul de începere a lucrărilor și firma s-a apucat de treabă. Acolo trebuie curățat, demontat și apoi vor apărea elemente noi... La ora aceasta nu pot să fac încă o evaluare a ceea ce înseamnă reabilitarea locuințelor pentru că există aici 40 cm de grinzi de lemn arse, mizerii, moloz, și nu știu ce este jos. Nu știu dacă pardoseala, gresia este bună sau nu. Parchetul e bun sau nu - este parchet modern care nu este afectat de apă, dar nu știm deocamdată ce și cum. Vom face evaluare, o expertiză, dar până una alta ne-am apucat de lucru”, a mai declarat primarul pentru ziarul nostru.