La 6 luni de când valoarea chiriilor ANL s-a micșorat, chiriașii trebuie să-și depună actele din nou, pentru recalculare. Aceștia sunt revoltați că valoarea chiriilor va crește, însă municipalitatea spune că valoarea poate chiar să scadă, totul depinzând de veniturile chiriașilor.
În luna iunie 2017, chiriașii ANL și-au depus actele privind veniturile, la primărie, pentru a le fi recalculate chiriile. În urma deciziei Agenției Naționale pentru Locuințe, primăriile nu mai beneficiau de o cotă parte din chirii, ceea ce a dus la diminuarea valorii acestora.
Astfel, de la 1 august 2017, unii chiriași au plătit și cu 200 de lei mai puțin.
Acum, la jumătate de an de la această modificare, chiriașii trebuie să își depună actele din nou.
Odată cu noua revoluție financiară, s-a schimbat și modalitatea de calcul a chiriilor. Dacă înainte, în calcularea chiriilor se lua 10 la sută din salarul brut, acum se va calcula 10 la sută din net, calculat la media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Totodată s-a micșorat valoarea pe metru pătrat și s-a aplicat inflația, însă valoarea acesteia este nesemnificativă.
Chiriașii ANL au văzut lista cu noua valoare a chiriilor și au observat că vor avea de plătit mai mult. Unii vor avea de plătit chiar și triplul valorii pe care o plătesc în prezent.
Conform municipalității, aceste valori, de pe listă, sunt valorile maxime la care se poate ajunge, dacă nu se depun actele cu veniturile realizate în ultimele 12 luni, de chiriași. Aceștia au mai subliniat că odată cu noul mod de recalculare, nu vor exista chirii cu valoarea mai mare de 300 de lei, ca înainte, iar chiria va crește doar dacă există și creșteri în veniturile chiriașilor.
Conform listei, dacă nimeni nu duce niciun act, în urma recalculării chiriei după noul mod, cea mai mică valoare va fi de 127 lei iar maxima de 280 lei.