Deşi aflate la prima participare în cadrul unui concurs literar desfăşurat la Luduş, două eleve de clasa a VII-a din Lechinţa s-au întors acasă cu cele mai înalte distincţii: Veronica Tök a obţinut premiul I la secţiunea „Eseu – gimnaziu”, iar Roxana Deac premiul similar la secţiunea „Poezie VII-VIII”.
Casa de Cultură „Popei Hărăşteanu” din Luduş a găzduit în acest weekend festivitatea de premiere a concursului de creaţie literară „Primăveri luduşene”. Evenimentul s-a dovedit unul cu un fast aparte deoarece a avut motive întemeiate să fie. Astfel, cu această ocazie s-au împlinit zece ani de când Biblioteca Orăşenească Luduş organizează acest concurs care a reuşit să adune în juru-i lumină, culoare, imaginaţie şi talent în mânuirea condeiului.
Lucrurile nu au stat diferit nici la această a zecea ediţie. Publicului prezent în sală nu i s-a oferit o simplă premiere, o succesiune de înmânări de diplome, ci un adevărat spectacol cultural.
Timp de trei ore, momentele artistice – recitaluri la pian, puneri în scenă ale unor fragmente de teatru, recitări de poezie – au alternat cu decernările de premii. Iar premianţii au oferit, de asemenea, lecturi selective din textele premiate.
Pentru Liceul Tehnologic Lechinţa şi pentru mine, într-un mod particular, în calitate de profesor coordonator, desfăşurarea culturală de la Luduş a fost un motiv întemeiat de mândrie. Aceasta pentru că, deşi aflaţi la prima participare în cadrul acestui concurs, am reuşit să obţinem maxim posibil. Am înscris două concurente, ambele eleve în clasa a VII-a, care şi-au adjudecat premiul I. Mai exact, Veronica Tök a obţinut premiul I la secţiunea „Eseu – gimnaziu”, iar Roxana Deac premiul similar la secţiunea „Poezie VII-VIII”.
Tot cu această ocazie a fost lansată şi antologia concursului, sugestiv intitulată „Zece ani prin lumea poeziei”, o lăudabilă iniţiativă tipografică (realizată la editura MEGA din Cluj-Napoca) cuprinzând toate textele premiate.
Ne-am întors, aşadar, de la acest festin cultural (pentru care organizatorii merită toate felicitările!) câştigaţi, la propriu şi la figurat, cu experienţa întâlnirii unor oameni receptivi la frumos.
Închei prin a mulţumi juriului concursului şi doamnei Adela Cazacu, reprezentanta Bibliotecii Orăşeneşti Luduş, pentru onoarea de a ne fi prins „în cărţi”. Vrem să ne lăsăm furaţi de această „vrajă” a cărţii şi la ediţia/ediţiile viitoare a concursului. Căci nu e plăcere mai mare, deopotrivă pentru cititor şi scriitor, decât aceea de a fi în cărţi...
ADRIAN ILIUŢĂ