Potrivit unui răspuns recent oferit Primăriei Bistrița, Compania Națională de Căi Ferate Române este dispusă să finanțeze o barieră la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Slavici, însă nu știe când…
Trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Slavici este unul dintre cele mai aglomerate puncte din municipiu la orele de vârf. Asta pentru că nu este semnalizată cu barieră sau avertizare luminoasă și sonoră și toți șoferii care trec pe acolo trebuie să se oprească și să se asigure, ducând la cozi care se întind și pe un kilometru.
Consilierul local Sorin Hangan propune Primăriei Bistrița să semnalizeze trecerea cu barieră sau avertizare luminoasă, chestiune care va fi discutată în cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi.
Până una alta, Primăria Bistrița a întrebat CFR-ul dacă are în plan să finanțeze această investiție. SNCFR a venit cu un răspuns extrem de vag: finanțează trecerea, dar nu se știe când…
„CFR, prin Programul Operațional de Transport 2007-2013 a demarat un amplu proiect de modernizare a trecerilor la nivel cu calea ferată, proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, având ca obiectiv modernizarea a 112 treceri la nivel de pe întreaga rețea feroviară. Modernizarea constă în reabilitarea căii ferate și a căii rutiere aferente trecerilor la nivel și echiparea cu instalații de semnalizare automată a apropierii trenurilor cu semibariere. Trecerea la nivel la care faceți referire se regăsește în proiectul de modernizare demarat în cadrul POST 2007-2013.
În cadrul proiectului CFR a demarat procedurile de achiziție publică în vederea atribuirii contractelor de execuție lucrări (patru loturi), proceduri finalizate prin anularea raportului procedurii în anul 2016 (trei loturi), datorită declanșării procedurii de insolvență a operatorului economic declarat câștigător și un lot anulat datorită neconformității ofertelor depuse în cadrul procedurii. Urmare anulării procedurii de atribuire de care CFR, operatorul economic, declarat câștigător, a formulat contestație la CNSC obținând câștig de cauză în sensul în care decizia impune CFR-ului semnarea contractelor. CFR-ul a depus contestație cu recurs în anulare conform reglementărilor în materia achizițiilor publice, în prezent speța se judecă la Curtea de Apel București. Având în vedere termenele date de instanțe și faptul că la data prezentei nu există o dată certă privind soluționarea cauzei nu ne putem pronunța asupra unui orizont de timp rezonabil, acțiunile pentru finalizarea procedurii nefiind sub controlul CFR. În contextul celor menționate, vă rugăm să aveți în vedere inclusiv riscurile ce derivă din acțiunile în instanță, respectiv anularea/ continuarea procedurii de achiziție publică”, se arată în răspunsul CFR-ului, remis Primăriei Bistrița.