Între 18 şi 24 noiembrie, în România, a avut loc a XIV–a ediţie a „Festivalului Naţional al Şanselor Tale” – o săptămână a educaţiei permanente, desfăşurată sub genericul „Cetăţean român, cetăţean european”. Festivalul se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare a Europei ca spaţiu comun al învăţării şi al promovării dialogului intercultural.
“Festivalul Naţional al Şanselor Tale” cunoscut în intreaga lume ca “Adult Learners’ Week”, se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare a Europei ca spaţiu comun al învăţării, precum şi al promovării dialogului intercultural şi al creşterii gradului de conştientizare a diversităţii culturale bazate pe valori comune.
Pentru a marca acest eveniment, la Şcoala Gimnazială Petriş s-au organizat activităţi şi programe cultural – educative de informare şi exprimare privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene. Fiind a doua acţiune de acest gen desfăşurată în şcoala noastră, festivalul a promovat intensive activităţi sub egida unui scop care are menirea de a promova, recunoaşte oficial şi implementa conceptul european de „învăţare pe tot parcursul vieţii” (Lifelong Learning), prin încurajarea şi celebrarea învăţării la toate nivelele de vârsta.
Elevii claselor primare si gimnaziale, sub indrumarea dascălilor dedicaţi profesiei, au participat la activităţi cu tematica diversă ale căror obiective au fost implementarea concepţiei de cetăţean European si a mentalităţii de integrare intr-un spaţiu unional, care promovează progresul economic si social intr-un mod cât mai echilibrat, precum si afirmarea identităţii europene.
Astfel, chiar de la inceputul săptămânii s-a dat … ”startul” unor acţiuni cu un curriculum bazat pe competente. S-au desfăşurat concursuri pe teme literare si plastice, dezbateri si discuţii tematice, vizite antreprenoriale, lectorate cu parinţii.
In cadrul dezbaterii cu tema “Sunt Cetăţean European”, monitorizată de prof. Titus Suciu, s-a discutat despre promovarea documentelor europene si naţionale în exercitarea dreptului de liberă circulaţie. De asemenea, la clasele primare, cu ocazia “Zilei Universale a Drepturilor Copilului” , sub îndrumarea prof.pt.inv.primar Maria Moişan, au avut loc acţiuni în a căror preambul a fost promovată deviza: “Omenirea este datoare sa ofere copiilor ce este mai bun din ceea ce are de oferit”.
Concursul de desene “Europa în suflet de copil & Suflet de copil în Europa”, coordonat de prof. Doris Platon, s-a finalizat cu o expoziţie de lucrări plastice care a îmbinat arta creaţiei cu cea a stimei de sine si a puterii de a şti să daruieşti. Lucrările plastice realizate de elevi au fost prezente şi la acţiunea de final a săptămânii, asigurând proiecţia de fundal a spectacolului organizat pentru comunitatea locală.
Manifestarea dorinţei elevilor de a-şi exprima in scris sentimentele, impresiile, trăirile si experienţele personale s-a concretizat prin derularea unui Concurs pe teme europene, realizat sub formă de cenaclu literar, coordonat si monitorizat de prof. Alina Coldea. Lucrările copiilor au fost premiate si expuse la Biblioteca Şcolii pentru a fi parcurse şi de alţi colegi interesati.
Si, pentru că in fiecare activitate ne – am obişnuit să implicăm parinţii, a fost organizat un lectorat cu parinţii pe tema cetăţeniei active coordonat de prof. consilier educativ Dana Rus.
Nu au lipsit din activităţile săptămânii nici competiţiile sportive organizate de prof. Nap Bogdan si Bozga Gabriel, unde elevii au obţinul locul I si II la Campionatul Local Zonal,precum si vizitele antreprenoriale la agenţii economici din zona – S.C. Bis Cup Paper SRL, unde elevii clasei I au fost martorii unui proces de producţie in domeniul prelucrării hârtiei..
Sfârşitul de săptămână ne-a întrunit pe toti la Căminul Cultural din Satu – Nou. Spectacolul “ Sunt român şi-mi şade bine”, organizat de elevii şi profesorii şcolii, a avut ca invitaţi reprezentanţi ai Consiliului local, membrii comunităţii locale, invitaţi ai elevilor si părinţilor. Momentele artistice au scos în evidentă talentul, pasiunea şi dăruirea copiilor. Având sala plină, îmbrăcaţi in costume naţionale specifice zonei, copiii din Ansamblul folkloric “ Laleaua Pestriţă”, indrumati de prof. Mihaela Moldovan, au deschis spectacolul şi au dansat în perechi si …”fecioresc” dansurile strămoşeşti ridicănd sala in picioare cu aplauze şi ovaţii. Grupul folkloric “Laleaua Pestriţă”, format din talentatele eleve de la ciclul primar, îndrumate de prof. Maria Guţă, a încantat auditoriul cu cântece populare din zonă.
Dacă colegii lor sunt buni dansatori, elevii claselor a-VII-a si a- VIII –a au dovedit că sunt buni actori. Sub îndrumarea prof. Cristina Lupşor au prezentat sceneta “ La restaurant” atragând atentia tuturor spectatorilor. Melodia “Heal the world”, interpretată de elevii coordonaţi de prof . Negreanu Niculina, a devenit imnul acţiunii , aducând ovaţiile sălii.
A fost primit cu aplauze grupul “Româncutele si Românaşii din Ardeal” al Grădiniţei Petriş, îndrumati de educatoarele Liana Pop si Ionela Stejerean. În costume populare, copiii uimiţi, la ridicarea cortinei, de amploarea în care- şi prezintă momentul, au adus zambetele pe feţele tuturor celor prezenţi.
Trupa de dans modern “Fresh Colours”, a clasei I, în ritmurile Blaxy Girls, a dat încă o pată de culoare caldă întregii acţiuni. Entuziasmaţi si fericiţi că sunt pe scenă, copiii au dansat si au primit încântaţi aplauzele publicului.
Întreaga activitate – spectacol s-a încheiat cu mulţumirile din partea direcţiunii şcolii şi cu premierea elevilor si a profesorilor participanţi.
După o săptămână plină, am întâmpinat zilele de weekend împliniţi, cuprinşi de gândul că există în viaţă clipe, fapte si oameni care nu se uită. Toate acestea fac parte din natural, din vocaţia noastră de dascăli si din îndemnul de a lăsa să fie… “trăită viaţa fără teamă.”
Prof. Gabriela Gorgan