Punerea în valoare a Cetăţii Medievale este un alt proiect măreţ al Primăriei Bistriţa. Municipalitatea speră că va primi finanţare europeană pentru implementarea acestui proiect şi visează că fondurile de care va dispune vor fi de cinci imilioane de euro.
Primăria a pregătit deja o licitaţie pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate, iar bugetul este de 730.000 de lei, bani alocaţi de la bugetul local. Dacă toate vor decurge conform planului, în scurt timp municipalitatea va putea depune actele necesare în speranţa că finanţarea de 5 milioane de euro (22.500.000 de lei) va fi aprobată.
Cu un buget atât de generos, autorităţile locale vor putea face tot ceea ce şi-au propus pentru punerea în valoare a Cetăţii Medievale şi pentru introducerea acesteia în circuitul turistic.
După o astfel de investiţie, numărul turiştilor care ar urma să viziteze Bistriţa ar creşte cu 5% faţă de câţi ne vizitează în prezent oraşul.
Potrivit planurilor, ar urma să fie reconfigurat traseul Cetăţii Medievale al Bistriţei, traseu care măsoară aproximativ 2.500 de metri şi să fie puse în valoare fragmentele de zid păstrate sau identificate arheologic.
În plus, în proiect este prevăzut faptul că acolo unde încă se mai văd bucăţi din zidul fostei Cetăţi ar urma să fie amenajate zone speciale pentru ca aceste fragmente să poată fi văzute de către vizitatori. Este prevăzută în plan şi reconstruirea Porţii Broaştelor, dar şi reabilitarea Turnului Dogarilor – ambele urmând să fie introduse în circuitul turistic.
Turnul Dogarilor va putea fi vizitat de turişti şi în interior, iar accesul va fi adaptat şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Pe spaţiile din preajma Zidului Cetăţii ar urma să fie amplasate statui, minim cinci sau grupuri de personaje specifice sau compatibile cu zona protejată. Lângă Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” ar urma să fie montată o hologramă cu bustul lui Georg Fischer.
Municipalitatea vrea să pună în valoare şi să marcheze şi zonele în care au fost Poarta Spitalului şi Poarta Ungurească.
Modificări vor fi şi la capitolul iluminat public (cu leduri), mobilier stradal, vor fi amplasate panouri de afişaj, indicatoare stradale şi turistice, elemente de signalistică, jardiniere şi un sistem de supraveghere video.