In acest sfarsit de saptamana, Primaria Ciceu Mihaiesti organizeaza
a 42-a editie a serbarilor Cetatii Ciceului. Evenimentul este organizat in amintirea momentului istoric in care Petru Rares s-a refugiat in cetate, dupa ce a pierdut tronul Moldovei.
Primaria Ciceu Mihaiesti impreuna cu Consiliul Local si Asociatia Bistrita Medievala organizeaza acest festival in cadrul caruia vor avea loc mai multe spectacole medievale.
Evenimentul este finantat cu bani de la bugetul local, iar autoritatile locale au alocat aproximativ 4000 lei. Sarbatoarea incepe duminica, 22 august, la ora 13:00, la poalele cetatii, unde vor avea loc mai multe spectacole.
In program este inclusa o sceneta intitulata „Petru Rares in Cetatea Ciceu sub semnul tradarii'”, dar si spectacole de lupte cu arme, dansuri si papusi medievale, un recital de muzica folk al lui Florin Sasarman si muzica irlandeza cu formatia „Shannon”; lectii de calarie cu instructor si cai de la Herghelia Beclean si intreceri sportive (volei) pe nisip. Autoritatile locale au amplasat la poalele colinei pe care se afla cetatea un panou cu stema Moldovei si harta domeniului Ciceu, pe o parte, si informare turistica, pe cealalta parte, pentru a-i calauzi pe trecatori in drumul parcurs spre ruinele cetatii.
Cetatea Ciceului a fost construita in urma insistentelor regelui Bela al IV-lea si a urmasilor sai si a avut ca scop apararea impotriva navalirii tatarilor. Domeniul cetatii era format din 63 de sate unde se tineau targuri anuale la care participau toti locuitorii si negustorii din regiunile locuite de romani. Zidurile cetatii, precum si configuratia geografica a zonei, au facut din Ciceu o fortificatie imposibil de cucerit.
In secolul al XVI-lea, Petru Rares s-a refugiat in cetate dupa ce a pierdut tronul Moldovei si a rezistat asediului. Regina Isabela a Ungariei a dat ordin, in 1544, ca cetatea sa fie daramata pentru a nu ajunge din nou pe mainile moldovenilor.
Zidurile nu au fost insa naruite pana la temeli, caci un perete a ramas deasupra ferestrelor, dupa cum se poate vedea intr-o schita din 1866. Nimicirea cetatii se datoreaza si populatiei locale care a taiat pietre de moara din stanca pe care se ridica mandra cetate.
Andreea Bojor