Astazi, de la ora 16.00, la Primaria Bistrita, bistritenii se pot prezenta la dezbaterea publica de alegere a brand-ului orasului Bistrita. Pe site-ul primariei sunt prezentate noua variante de brand.
Primaria Bistrita organizeaza astazi o dezbatere publica pe tema „aprobarea brandului de promovare turistica a municipiului Bistrita”. Intalnirea va avea loc in sala de sedinte a Primariei municipiului Bistrita, incepand cu ora 16.00, iar la dezbatere sunt asteptati cat mai multi bistriteni.
Municipalitatea intentioneaza ca printr-un proiect de un milion de lei (bani proveniti din fonduri europene) sa promoveze vechea cetate medievala a Bistritei. Dupa ce acest proiect va fi implementat, municipiul nostru va avea un brand, un slogan si o mascota.
Pe site-ul Primariei au aparut incet, incet, noua variante de brand.
Alexandru Uiuiu propune: Bistrita - Oras al Coroanei de Aur!
"Am ales ca brand “Coroana de aur” deoarece aceasta apare ca si nume in romanul Dracula al lui Bram Stoker, roman de difuzare mondiala si s-a format aceasta asociere mentala care noua ne este favorabila intre Coroana de Aur - Bistrita-Transilvania - Romania. Daca turistii vor veni in orasul Coroanei de Aur si vor gasi un hotel cu numele Coroana de Aur va fi absolut firesc pentru ca orice brand dezvolta dupa aceea o paleta intreaga de relatii cu comertul. Brand-ul Coroana de Aur este marca inregistrata deja in Bistrita si astfel Primaria nu porneste de la 0 pentru ca pe Google, Coroana de Aur are deja 5 sau 7 pagini. Este un nume care este deja difuzat. Pe de alta parte, Coroana de aur ne duce cu gandul la domnia lui Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, care a domnit Bistrita. “Coroana de aur” pune Bistrita Medievala sub semnul nobletei si a distinctiei. Ori a fi reprezentat de un astfel de simbol, este un avantaj pentru oras. Mie mi se pare foarte important sa nu pierdem valoarea care ni s-a dat prin mitul Dracula. Efectiv ni s-a pus in brate oportunitatea asta. Este o poveste cunoscuta la nivel mondial si daca noi ne agatam exclusiv de istorie si nu dam putin farmec mitologic, ratam ceva din punct de vedere turistic. Turismul se bazeaza pe farmec, pe magie, pe poveste. Plus ca acest brand este ceva volumic si poate fi foarte usor figurat ca si monument, obiect de suvenir, poate fi usor transformat in mascota - copil simpatic cu o coroana de aur - din plus, sau altceva. Astfel coroana va si arata imaginea turnului bisericii Evanghelice si Sugaletele", a explicat reporterilor Bistriteanul.ro directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patriomoniu Cultural Bistrita-Nasaud.
Gunter Klein: Bistrita - Orasul strajuit de turn
"Din timpuri stravechi, turnul Bisericii era un reper pentru toti bistritenii care calatoreau. De aceea propun un slogan care il are de fapt ca autor pe Nicolae Iorga, care, aflandu-se in vizita la Bistrita in anul 1906, nota urmatoarele: „din piata strajuieste asupra viitorului sasesc marea biserica veche, cu horbote de piatra, in jurul turnului de porunca.(...) Bistrita insa nu e pe departe o Sighisoara, caci n-a pastrat din zidurile ei decat ce se mai vede in marginea raului, printre copacii batrani ai unei frumoase plimbari, si din trecut nu iti vorbeste un alt martor decat biserica (...). Iar ca si obiect de suvenir am ales strutul cu potcoava de fir in cioc. Potcoava nu simbolizeaza norocul ci puterea strutului, deoarece conform mitologiei, acesta putea digera si fier", explica Gunter Klein in descrierea de pe site-ul Primariei Bistrita.
Vasile Duda: Bistrita - Oras al pasajelor
"Sigla pentru brand a fost conceputa din elemente arhitecturale dominante in orasul vechi, simboluri din heraldica orasului dar in prelucrari plastice contemporane. Pasajele sunt stradute inguste pietonale din vechiul burg care asigurau accesul spre turnurile de aparare ale cetatii, iar la Bistrita se pastreaza intr-un numar remarcabil ceea ce permite promovarea acestui slogan: ansamblul Sugalete si Biserica Evanghelica. Atractivitatea turistica a orasului trebuie amplificata prin construirea unui spectacol public realizat prin producerea efectiva a unor obiecte simple care se pot achizitiona ca suvenir. In acest sens propunem utilizarea potcoavei prezenta in stema orasului (strutul cu potcoava in cioc) deoarece este un obiect simplu cu conotatie universala dar in mod evident si locala. In acest sens se propune doar o particularizare prin marcarea formei arcadelor cu trimitere spre ideea unui sir de arce specifice orasului istoric", explica alegerea facuta istoricul de arta Vasile Duda.
Bogdan Danila: Bistrita - Oras al pasajelor sau poarta Transilvaniei
"Litera B, initiala orasului, rasturnata, duce cu gandul la pasaje. Iar ca si mascota propun strutul, prezent deja pe stema orasului. O alta varianta ar fi Bistrita - poarta Transilvaniei, deoarece orasul este pozitionat geografic in nord-estul Transilvaniei. Sau pentru a reliefa si Biserica Evanghelica, langa litera B culcata, se poate pozitiona si turnul Bisericii Evanghelice, iar ca si mascota, putem alege un cavaler", descrie propunerile sale, Bogdan Danila.
Radu Barbu: Bistrita - Oras al imnului National
"Am ales ca si desen reprezentativ o imbinare a trei elemente de notorietate istorica a Bistritei: partea sud-vestica a Bisericii Evanghelice din Bistrita, partea sudica a Turnului Dogarilor si ansamblul Sugalete reprezentat prin arcurile ce cuprind literele numelui orasului Bistrita. Ca si slogan, m-am gandit ca de 22 de ani, rasuna drept imn national, versurile cantarii “Desteapta-te romane” de Andrei Muresanu. Cum se mentioneaza si la intrarea in municipiu, Bistrita e oras al imnului national, lucru ce trebuie promovat", isi sustine alegerea facuta, Radu Barbu.
Roberto di Blasi: Bistrita - Orasul cavalerului cu inima de leu
"Leul este considerat simbolul fortei si a tenacitatii. In imaginatia noastra, leul este considerat ca fiind cavalerul medieval fara frica, care-si protejeaza propriul oras, de care este mandru ca apartine. Simbolul scutului ce apartine cavalerului medieval reprezinta uniunea celor 2 puncte fundamentale din acest oras: Biserica Evanghelica, care este reprezentata de 5 puncte ale turnului si litera B, care este initiala orasului Bistrita. Sloganul creat de noi este: O inima de leu este curajul nostru!", motiveaza pe site-ul primariei Roberto di Blasi.
Totodata, pe site-ul Primariei Bistrita mai apar inca trei variante de sigla, ale lui Mihai Perca (imbinatie pasaj si sugalete), Lucian Popa (elemente imbinate: potcoava, strut si turnul Bisericii Evanghelice) si Petru Podar (desen ce imbina elementele cetatii medievale: biserica, sugaletele si pasajele).
Bistritenii doritori sa participe la dezbaterea publica de la Primarie pot analiza propunerile pe site-ul Primariei si sunt asteptati astazi, de la ora 16.00, in sala de sedinte a Consiliului Local.