20 de ani de fapte frumoase, de căutări, de împliniri, de nereușite uneori, dar și de ambiții menite să atingă obiective. „Am învățat în acești 20 de ani să mă descopăr și să descopăr prieteni noi, să învăț mult de la oamenii din jur, am învățat că atunci când ești singur nu ai nimic” a afirmat Sidor Costinaș, președintele Cercetașilor bistrițeni.
Într-o atmosferă relaxată, înconjurați de prieteni și invitați de seamă – Cercetașii bistrițeni și-au celebrat astăzi cei 20 de ani împliniți de la crearea organizației în orașul nostru. La eveniment au fost prezenți Camelia Tabără, inspectorul școlar general al ISJ, căpitan Georgeta Gășvan, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bistrița, maiorul Ionel Suciu, șeful Serviciului de Organizare-Coordonare Misiuni în cadrul IJJ BN, căpitanul Claudiu Chifa, de la compartimentul de Prevenire al IJJ BN, fostul primar Vasile Moldovan, Bianca Neșiu-Bedreag, președintele Organizației Naționale Cercetașii României, profesori, părinți și mici cercetași în devenire.
După un scurt cuvânt introductiv din partea Danielei Bulcu, a urmat Mariana Bălănean, cu explicații și precizări despre proiectul „Cetatea Bistriței văzută prin ochii copiilor”. Cercetașii au fost apoi premiați de reprezentanții Jandarmeriei în cadrul unui proiect româno-elvețian derulat în parteneriat cu cercetașii bistrițeni în luna august, într-o tabăra desfășurată la Colibiţa în cadrul campaniei intitulate: Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!
Atunci cercetașii bistrițeni au avut parte de o întâlnire cu jandarmii care le-au prezentat aspecte privind protecţia mediului, atribuţiile Jandarmeriei Bistriţa-Năsăud şi mai ales aspecte legate de petrecerea vacanţei în condiţii de siguranţă atât pe perioada în care se află cu părinţii cât şi când se află în astfel de locaţii doar cu profesorii însoţitori.
Astăzi, în cadrul celebrării celor 20 de ani de activitate, cercetașii au primit din partea Jandarmeriei o diplomă de excelență dar și premii: tricouri, rucsaci, şepcuţe, căni termoizolante şi brelocuri, toate inscripţionate cu logo-ul proiectului româno-elveţian, în cadrul căruia s-au derulat activităţile comune cu cercetașii.
Sidor Costinași a evocat în cuvinte emoționante cei 20 de ani care l-au convins că cel mai important lucru pentru un cercetaș este să-i învețe pe ceilalți cum să învețe: „Am învățat în acești 20 de ani să mă descopăr și să descopăr prieteni noi, să învăț mult de la oamenii din jur, am învățat că atunci când ești singur nu ai nimic și că avem de schimbat ceva la noi atunci când obiectivele nu sunt atinse din prima încercare...” a afirmat Sidor Costinaș, președintele Cercetașilor bistrițeni.
La eveniment au mai luat cuvântul Bogdan Daniel Pupeză care a povestit despre cercetășia ca stil de viață și Alexandra Tătar care a povestit despre viața de cercetaș ghidată de princii și motto-uri precum „Gata oricând!”.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic în cadrul căruia a fost lansat imnul cercetașilor bistrițeni, copiii prezentând Strigătul patrulelor de cercetași, o piesă de teatru și un concert.