Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania este nemultumita de faptul ca presedintele Consiliului Judetean, Liviu Rusu, s-a razgandit in legatura cu varianta de constructie a centurii de sud pentru care a emis certificat de urbanism, preferand acum o alta.
Controversata centura de sud a devenit in ultimele luni marul discordiei intre primarul Ovidiu Cretu si presedintele Consiliului Judetean, Liviu Rusu.
Primarul Ovidiu Cretu ar dori ca centura Bistritei sa porneasca din Viisoara, in zona Gropii Saratii, sa traverseze apa inspre valea Budacului (zona Zavoaie), se continue prin padurea Codrisor, pe cursul raului Bistrita, Valea Ghinzii, sa traverseze Dealul Cocosului si sa se uneasca cu DN 17, in zona Unirea. Ideea a fost a Consiliului Judetean care a emis si actele necesare inceperii acestei investitii.
Certificatul de urbanism – un act controversat
Anul trecut, in septembrie, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a emis un certificat de urbanism pentru intocmirea studiului de fezabilitate (varianta sudica de ocolire a municipiului Bistrita), cu o valabilitate de 12 luni.
Motivul pentru care certificatul a fost emis de Consiliul Judetean si nu de Primaria Bistrita este ca investitia se intinde si pe teritoriul comunei Livezile, care depaseste atributiile lui Cretu. Intre timp, lucrurile s-au schimbat… Mai nou varianta agreata de Liviu Rusu este traseul Sarata - Monariu - Budacu de Jos - Jelna - Ghinda traseu care s-ar intersecta cu DN 17 in zona Livezile. Noua varianta este total diferita fata de cea pentru care s-a emis certificat de urbanism.
Pe de alta parte, edilul Bistritei, Ovidiu Cretu, sustine varianta initiala – cea care trece prin zona Codrisor insa spune ca realizarea constructiei nu depinde de el, ci de beneficiarul lucrarii - CNADNR.
Conducerea CNADNR riposteaza
Liviu Rusu a anuntat ca va retrage certificatul de urbanism emis anul trecut pentru constructia acestui drum. Informatia a ajuns si la conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.
Reprezentantii CNADNR i-au trimis zilele acestea o adresa lui Liviu Rusu prin care isi exprima nemultumirea legata de faptul ca acesta doreste acum o alta varianta a centurii de sud, in conditiile in care a emis deja certificat de urbanism pentru prima si a fost alocata o suma importanta de bani pentru intocmirea studiului de fezabilitate.
In plus, conducerea companiei spune ca in cazul in care nu se va decide o data pentru totdeauna traseul centurii, exista riscul sa se piarda finantarea europeana alocata constructiei.
Consilierii vor explicatii…
Responsabilitatea proiectului a fost pasata in ultimele luni de la Primaria Bistrita la Consiliul Judetean si invers. Liviu Rusu a amenintat ca retrage certificatul de urbanism daca primarul Bistritei nu vine cu explicatii. La randul sau, primarul Cretu spune ca municipalitatea nu are nicio legatura cu acest proiect, ca nu a fost ideea conducerii orasului si nu are ce explicatii sa ii dea lui Liviu Rusu. “Proiectul nu a fost facut de primarie, traseul centurii nu l-a ales primaria, eu doar l-am sustinut in ideea ca orasul va beneficia de inca un drum nou si modern. Atat. Primaria Bistrita nu a eliberat niciun act, numai Consiliul Judetean a facut-o” spune primarul Cretu.
Satui de tergiversari, dupa primirea adresei de la CNADNR (n.r. adresa trimisa lui Liviu Rusu ajungand si la primarie) noua dintre consilierii locali au convocat pentru data de 12 mai, de la ora 16, o sedinta extraordinara pe aceasta tema.
“Problematica traseului variantei de ocolire a municipiului Bistrita este de interes local major. Pana in prezent informarea Consiliului Local nu s-a facut in mod direct, de la reprezentantii beneficiarului proiectului - CNADNR si ai proiectantului – IPTANA. Intrucat o colaborare stransa intre autoritatea locala interesata, beneficiar si proiectant este in interesul ambelor parti, putand duce la urgentarea solutiei si scaderea costurilor aferente, solicitam reunirea in sedinta extraordinara a Consiliului Local in vederea adoptarii unui punct de vedere oficial al autoritatii locale cu privire la varianta de traseu agreata, dupa prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei din cele 2 sau 3 variante posibile" se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.