Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  162 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Centura Bistriței, telenovelă fără sfârșit?! Traseul prin Pădurea Codrișor s-a împotmolit din nou…la Mediu!

28/11/2012 00:00:56 Iulia STUPINEAN  
Vă mai aduceți aminte pe unde a rămas Centura Bistriței, cea de prin Pădurea Codrișor, adorată de unii și contestată de alții?! Ultima dată, în septembrie, acest proiect se afla la Mediu pentru a nu știu câta oară. Însă nici acum nu a fost cu noroc. A picat! Oare din vina cui? De ce?

La începutul lunii octombrie a acestui an, Bistrițeanul.ro a publicat un articol vis a vis de situația proiectului ce prevede realizarea unui drum de centură la Bistrița, pe Varianta de Ocolire 2 Sud, pe un traseu ce brăzdează Pădurea Codrișor. Mai exact, un proiect aflat în același stadiu de mai bine de trei ani: obținerea avizelor necesare pentru implementarea lui. Spuneam la acel moment că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud (APM BN) a publicat în septembrie decizia etapei de încadrare a proiectului Varianta de Ocolire 2 Sud Bistrița, în procedura de evaluare a impactului asupra mediului.

Să ne reamintim traseul!

Potrivit documentației depuse la Mediu, traseul viitoarei centuri este de 14,5 km și  “începe în DN 17, traversează calea ferată, DJ 173 C şi râul Bistriţa cu un viaduct și continuă pe la baza Dealului Mocilor. De aici, traseul este prevăzut cu un alt viaduct în zona străzii Mihai Viteazu şi a Pădurii Codrişor, traversează malul stâng al râului Bistriţa şi trece prin faţa spitalului TBC. Continuă cu un alt viaduct de la strada Ghinzii peste lunca Bistriţei, ajunge în zona lacului de acumulare, traversează podul peste râul Bistriţa şi reintră în DN 17 la ieşirea din cartierul Unirea”.

Atenție însă! Vorbim de un traseu odată aprobat, odată respins de același derutat Consiliu Local al municipiului Bistrița! Vorbim de o hotărâre contestată în instanță de trei cetățeni simpli (Silivan Crăciun, Maxim Gagea și Mariana Nacu), care au și câștigat. Pentru că anul trecut  instanțele de judecată au dat o sentință (Nr.409/2011) definitivă și IREVOCABILĂ, astfel: Analizând din punct de vedere al legalității actului administrativ atacat, instanța reține că acesta nu îndeplinește condițiile legale prevăzute de alte legi speciale din domeniul său de aplicare. În ce privește prima condiție impusă de lege, din documentația depusă la dosar, rezultă că aceasta nu a fost îndeplinită, în sensul că traseul stabilit este inclus în intravilanul localității pe o lungime de aproximativ 5 km. Nici cea de a doua condiție referitoare la studiul de trafic nu este îndeplinită, deoarece așa cum rezultă din preambulul HCL 151/2010, nu s-a avut în vedere vreun studiu de trafic. Nici documentația întocmită de proiectantul general ( n.r. – societatea IPTANA) nu are anexat un astfel de studiu. Astfel, se constată că în mod evident, hotărârea adoptată și atacată în prezenta cauză nu îndeplinește aceste două condiții impuse de lege”. 

Din nou la Mediu! Decizie REVOCATĂ ÎN TOT!

Cu toate acestea, municipalitatea bistrițeană, prin primarul Ovidiu Teodor Crețu, a considerat că se impune continuarea proiectului, cu respectarea etapelor necesare, una dintre ele fiind obținerea acordului de Mediu. În data de 24 octombrie 2012, în ședința Comisiei de Analiză Tehnică a fost însă REVOCATĂ ÎN TOT Decizia de încadrare a proiectului Varianta de Ocolire 2 Sud, proiect gestionat de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România(CNADNR). Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Protecția Mediului ( președinte Mihail Fâcă), procedura de evaluare a impactului asupra mediului va fi reluată după aprobarea Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița, care cuprinde și varianta sudică de ocolire a municipiului.

Reamintim faptul că neregulile constate de instanțele de judecată se regăsesc și în decizia Nr.650 a etapei de încadrare a Variantei Ocolitoare Bistrița în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care a REVOCATĂ ÎN TOT. În decizie au fost prezentate pe lângă traseul viitoarei centuri și caracteristicile impactului potenţial: traseul viitoarei variante de ocolire străbate un teren destul de variat, atât din punct de vedere al tipurilor de teren întâlnit cât şi din punct de vedere al planeităţii. Traseul traversează: zone afectate de fenomene de instabilitate mai mult sau mai puţin active; sectoare unde terenul este fisurat, rupt, prăbuşit şi frământat; o serie de viroage cu băltiri de apa cu vegetaţie hidrofilă abundentă; porţiuni cu potenţial de instabilitate; alunecări de teren mai vechi şi chiar recente; porţiuni cu umiditate excesivă; văi, canale, viroage şi făgaşe torenţiale. De asemenea, traseul străbate zone de locuinţe, distanţa faţă de unele imobile fiind de sub 50 m, pe anumite porţiuni urmând chiar traseul străzilor existente. Printre distanţele la care sunt plasate clădirile existente faţă de axul drumului proiectat se numără: la km 5+420, pe partea stângă a drumului - 38 m; există clădiri pe stânga şi pe dreapta traseului, imediat lângă drum, la 5 m; diferenţa de înălțime dintre pasajul proiectat şi axul DJ este de 16 m; la km 8+000 – 8+450, pe dreapta drumului (zona spitalului TBC) – la 5 m”.

O centură de “aur”! Peste 12 milioane euro/km!

De menționat faptul că la prima strigare a proiectului Varianta de Ocolire 2 Sud Bistrița în anul 2009, prețul anunțat la acea vreme de beneficiar (CNADNR) și de primarul Ovidiu Crețu a fost de 105 milioane de euro – variantă cu 4 benzi. În 2010, cifrele s-au schimbat însă și au ajuns la 174 de milioane de euro, pentru un drum de centură pe același traseu la sud, însă cu 2 benzi, ceea ce înseamnă la un calcul simplu, un preț de peste 12  milioane de euro/km. 

Urmăm exemplul Clujului?!

Situația de la Bistrița, tergiversată de atâta timp fie din cauza intereselor personale, a relațiilor politice sau a ambițiilor ar trebui însă să fie luată în serios cu adevărat. Nu de alta, dar am putea urma exemplul Clujului. În noiembrie anul acesta, Guvernul a blocat proiectul de construcţie a variantei de ocolire Cluj Nord. Acest proiect a fost inițiat în vara anului 2009 și a fost stopat datorită faptului că lucrările ar fi determinat costuri totale de peste 14 milioane euro/kilometru. Adică…puțin mai mult decât ar ieși  prețul pe km în cazul Centurii Bistriței Varianta 2 Sud.

Merită oare?

Se cuvine așadar ca la final să ne punem câteva semne de întrebare: indiferent de motivele cuiva sau altcuiva, a meritat Bistrița să piardă mai bine 3 ani fără rost, când se putea moderniza vechea centură din zona industrială, aflată și acum în paragină? Au meritat oare timpul și banii pierduți până acum pentru un traseu de centură pe care și INSTANȚELE DE JUDECATĂ îl declară ERONAT? Merită bistrițenii să mai aibă o nouă stradă în oraș? Pentru că de ocolit municipiul…nu se pune problema, cu tot cei 12 milioane euro/km.

5413 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro