Luna aceasta lucrările la Centrul Municipal de Cultură Bistrița-Năsăud ar fi trebuit finalizate însă acest lucru nu se va întâmpla, clădirea urmând să fi gata abia în prima parte a anului viitor. Au apărut probleme noi, care necesită bani mai mulți și un timp de muncă mai îndelungat.
La jumătatea lunii iunie 2013 municipalitatea a predat constructorului care a câștigat licitația de reabilitare a Centrului Municipal de Cultură Bistrița-Năsăud, SC Creativ SRL Bistrița, imobilul pentru a fi reabilitat.
Valoarea totală a proiectului ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură George Coşbuc” este de 20.360.427,37 lei și lucrările ar fi trebui să fie gata luna aceasta. După ce a început munca firma a descoperit alte probleme care au dus la întârzâieri semnificative. În plus, banii alocați inițial nu sunt suficienți și primăria a suplimentat bugetul, luna trecută, cu alți 500.000 de lei.
"Prin decopertare, tencuieli, bucățile de ipsos care au fost puse în anumite zone au ieșit la iveală elemente care nu au fost luate în considerare la proiectare și de aceea am fost nevoiți să suplimentam finanțarea pentru a rezolva toate aceste probleme. Mai apoi, un alt motiv al întârzâierii acestor lucrări este că și proiectul în sine nu s-a ridicat la nivelul care trebuia și am avut și probleme de soluționare a unor elemente de proiectare tratate să spunem nu cu toată responsabilitatea necesară unui monument de categorie A. Nu am reușit să finalizăm lucrare și eu cred că șansele de a se finaliza până în 31 decembrie sunt nu foarte mari de 50 la sută, sau de 40 la sută. Asta depinde și de mersul procedurilor de atribuire a lucrărilor urmare a revizuire revizuirii proiectului, atribuire care desfășoară concurențial așa cum este firesc, în această perioadă. Este cât se poate de clar: concertul de Crăciun o să avem tot în teatrul de vară care va fi teatrul de iarnă. Finalizarea Centrului Municipal de Cultură va fi undeva, cel mai probabil în anul viitor la început" a explicat primarul Ovidiu Crețu.
Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli de creștere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană. Sub-domeniul: Centre urbane”.
Clădirea a fost edificată în anul 1893 după un proiect realizat de către arhitectul vienez Paul Burg. Ea cuprinde o sala mare de spectacole și 3 săli mai mici, birouri și spații pentru diverse activități de grup. "Faţada principală a clădirii prezintă o serie de decoraţiuni realizate în teracotă , amplasate în special pe frontonul complex din axul central, la nivelul frizei de sub cornişă şi la separarea parterului înalt. Aceste elemente au fost acoperite cu straturi succesive de zugrăveli, la fiecare dintre operaţiunile anterioare de întreţinere a faţadei, grosimea acestor straturi denaturând volumetria originară a reliefurilor decorative. Acestea se vor îndepărta manual, prin procedee chimico-mecanice, a straturilor străine de natura ornamentelor originare, urmată de reconstituirea elementelor lipsă, sau care au fost afectate la reparaţiile precedente, şi în final acoperirea cu un singur strat de strat de zugrăveală, în culoarea aleasă pentru a se armoniza cu întreg ansamblul vopsitoriilor de faţadă” se arată în descrierea proiectului.
În plus, se vor efectua lucrări de reabilitare, reparații capitale la instalațiile electrice, de încălzire, de apă și canalizare, recondiționarea sistemului de ventilare a clădirii, inclusiv dotarea cu scaune noi a sălii de spectacole dar şi aparatură necesară pentru scenă.