Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  161 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Centrul Judeţean de Excelenţă: Un nou director pus pe fapte mari, noi discipline şi sute de elevi pasionaţi de performanţă

06/09/2017 15:09:37 Ioana BRADEA  
„Funcţia nu-mi oferă mare lucru în plus din punct de vedere financiar. Am fost unul dintre profesorii care au ridicat problema necesităţii unor astfel de centre încă din anii 2000, lucrez în acest domeniu de aproape 40 de ani şi fac muncă de mare performanţă din 1978...", a povestit profesorul Constantin Rus, primul director al Centrului.

Centrul Judeţean de Excelenţă există deja de câţiva ani buni în judeţ, i-a fost repartizat drept sediu fosta bibliotecă a Colegiului „Liviu Rebreanu”, pe strada Spiru Haret, însă clădirea necesită renovare, astfel încât ea nu va fi folosită deocamdată. Instituţia nu are nici buget, nu are nimic deocamdată, ea fiind condusă până acum de un inspector şcolar – a explicat noul director al instituţiei, profesorul Constantin Rus, încrezător că va reuşi să atragă chiar şi sponsori şi investitori care să susţină financiar Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud, înfiinţat oficial în 2015, conform metodologiei, la cererea Inspectoratului Şcolar, prin ordin de ministru – în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, sub directa îndrumare a Centrului Naţional de Învăţare Diferenţiată.

Da, am reuşit la interviul pentru detaşarea în interesul învăţământului pe post de director la Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud, pentru că nu s-a prezentat nimeni la concursul pentru ocuparea acestui post pe o perioadă de 4 ani... Această funcţie nu-mi oferă mare lucru în plus din punct de vedere financiar. Am pus chestiunea pe tapet la începutul anilor 2000, am fost unul dintre profesorii care au ridicat problema necesităţii unor astfel de centre în care să se pregătească toţi copiii capabili de mare performanţă. Lucrez în acest domeniu de aproape 40 de ani, din 1978 fac muncă de mare performanţă – mă ocup de olimpiadele şcolare, sunt în Comisia Naţională de Fizică, în Comisia centrală de elaborare a subiectelor judeţene şi naţionale, am obţinut medalia de aur anul trecut, la Olimpiada Internaţională de Științe pentru Juniori cu Sergiu Petruşca... Pur şi simplu mă preocupă să existe această instituţie cum trebuie, şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud...”, a mărturisit profesorul Contantin Rus pentru Bistriţeanul.ro. 

Muncă infernală şi profesori plini de curaj 

Nu întotdeauna elevul care are media 10 la clasă este şi olimpic, dar asta nu-i scade cu nimic valoarea, dar pentru a face mare performanţă este nevoie de cu totul altă pregătire, trebuie să munceşti enorm şi să te focalizezi pe o anumită disciplină: „Acest Centru Judeţean de Excelenţă trebuie să se ocupe de identificarea, selecţionarea şi pregătirea elevilor de mare performanţă. Pentru asta, evident, este nevoie de programe adecvate şi speciale. La fizică, de exemplu, unde eu am lucrat cu grupe de excelenţă, trebuie să lucrăm după programa internaţinală de fizică... cu Sergiu Petruşca, pe atunci elev în clasa a IX-a, de pildă, am avut de lucrat diferite capitole şi teme de clasa a XI-a şi a XII-a, prevăzute în regulamentele de desfăşurare a olimpiadelor internaţionale. Rareş Buhai şi Sergiu Petruşca au fost pregătiţi în Centrul Judeţean de Excelenţă.  Alex Deac, selectat în lotul naţional la matematică, în acest an, alături de Paul Tîrlişan de la Năsăud au fost de asemenea pregătiţi în Centrul Judeţean de Excelenţă. Din acest motiv este nevoie de astfel de centre şi grupe de excelenţă, dar şi de profesori care să aibă curajul să lucreze cu asemenea copii... Nu este totuna să mergi la clasă, să predai după programa şcolară sau să te întâlneşti face to face cu asemenea copii dornici de lucruri la nivele foarte înalte şi mari... Este o muncă foarte dificilă. Ca profesor, trebuie să te pregăteşti acasă patru ore pentru o oră cu asemenea copii care, metaforic vorbind, au şi ei nevoi speciale, în comparaţie cu ceilalţi copii...”, mai spune Constantin Rus. 

Aproape 800 de copii, pasionaţi de excelenţă în Bistriţa-Năsăud

Centrul Judeţean de Excelenţă are personalitate juridică şi va funcţiona în cadrul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, cu diferite puncte de lucru la Năsăud şi Beclean – pentru că nu sunt bani deocamdată ca elevii din judeţ să fie transportaţi pentru fiecare oră la Bistriţa.

În Consiliul de Administraţie al InspectoratulUI Şcolar Judeţean – ca organigramă – a fost aprobat un post de director, un sfert de post de contabil, un sfert de post de secretară şi o jumătate de post de informatician, la care se adaugă cel puţin 60 de profesori plătiţi cu ora.

Anul trecut au participat la selecţie 970 de elevi, au fost selecţionaţi 796 de elevi care au format 48 de grupe de studiu, la matematică, informatică, engleză, română, franceză, chimie, biologie, istorie, geografie, fizică, logică...”, a precizat Constantin Rus pentru Bistriţeanul.ro, luând în considerare faptul că legea prevede existenţa unor asemenea grupe în Centrul de Excelenţă la toate disciplinele care presupun olimpiade naţionale şi internaţionale. „Dar grupe de excelenţă pot fi folosite şi pentru activităţi artistice de mare performanţă... Mi-ar plăcea să existe în Centrul de Excelenţă şi o grupă de Debate, pentru că avem chiar la «Liviu Rebreanu» un grup de copii care au participat la Olimpiada Naţională de Debate... Dar, mi-ar plăcea, de asemenea, să existe şi să gândim o grupă de matematică şi română chiar şi în ciclul primar...”, precizează profesorul Constantin Rus.

5522 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro