Deschiderea centrelor de permanenta se va face cel mai probabil in toamna. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud spun ca in aceasta perioada a anului medicii de familie sunt in concedu, deci nu exista suficient personal care sa lucreze in ele. Pe raza judetului vor functiona cinci centre de permanenta.
In urma cu cateva luni Ministrul Sanatatii Attila Cseke a elaborat un proiect prin care sa fie reinfiintate centrele de permanenta care sa asigure asistenta medicale atat pe timpul noptii cat si la orice ora din week-end.
Odata ce aceste centre de permanenta vor fi puse in functiune localnicii vor putea primi asistenta medicala non-stop fara a fi nevoiti sa mai apeleze serviciul de urgenta 112 atunci cand nu este necesara chemarea unei ambulante ci pot primi retete sau sfaturi medicale de la un medic de familie.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca odata ce vor fi deschise centrele de permanenta va fi redus si numarul de solicitari la serviciile publice de ambulanta pentru ca acestea sa poate interveni in cazuri mai de urgenta.
Deocamdata deschiderea centrelor de permananta stagneaza la noi in judet pentru ca medicii de familie sunt in concediu si nu are cine sa lucreze in ele.
Astfel ca, cel mai probabil in toamna bistritenii vor putea primi ingrijiri medicale de la medicii de familie care vor munci in centrele de permanenta.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca medicii de familie nu trebuie sa-si faca griji in privinta salariilor caci acestea au fost suplimentate. Acestia declara ca “au fost suplimentate veniturile medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in aceste centre”.
Pe raza judetului centrele de permanenta vor fi infiintate in cinci zone: Teaca, Uriu, doua pe Valea Somesului, unul in Sangeorz-Bai, iar un altul in Josenii Bargaului.