Chiar daca in alte judete a inceput deja amenajarea centrelor de permanenta, la Bistrita e liniste si pace. Conform reprezentantilor DSP, in viitorul apropiat vor fi mai multe discutii si intalniri cu medicii de familie in urma carora se vor stabili unde vor fi infiintate centrele de permanenta si cate.
La inceputul acestui an Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a elaborat un proiect prin care medicii de familie sa fie obligati sa lucreze non-stop prin infiintarea unor centre de permanenta.
Aceste centre de permanenta vor fi infiintate in toate judetele din tara, iar romanii vor putea primi asistenta medicala non-stop din partea medicilor de familie.
Pana la aceasta data in judet nu se stie cand si nici cate centre de permanenta se vor infiinta.
“Am primit ordinul prin care trebuie sa fie infiintate centrele de permanenta. Deocamdata nu se stie cu exactitate unde si cate vor fi infiintate. O sa purtam mai mule discutii cu medicii e familie, o sa tinem cont si de parerea lor, si apoi vom lua o decizie. Vom stabili cate centre de permantenta vor fi infiintate si in ce puncte ale judetului”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, dr. Anca Andritoiu.
Principalul scop al infiintari acestor centre de permanenta a fost acela de a se reduce numarul de solicitari la serviciile de ambulanta si cresterea capacitatii de interventie a acestor servicii prin deplasarea ambulantelor in cazuri care sunt mai urgente.
In urma cu patru ani astfel de centre de permanenta au fost infiitare si in judetul nostru. Pe motiv ca medicii de familie nu erau platiti corespunzator si ca guvernantii nu au investit in acest proiect, centrele de permanenta au disparut incetul cu incetul.
Dupa disparitia centrelor de permanenta, la Serviciul Judetean de Ambulanta, a fost infiintata o noua linie de garda - asistenta medicala la domiciliu care este deservita atat de medicii de familie cat si de medicii de la ambulanta.