Viitorii conducători auto au aflat astăzi, cu ajutorul reprezentanților ISU și ai Poliției, care sunt cele mai tragice scenarii posibile din viața șoferilor. Aceștia au susținut o acțiune de informare și conștientizare, care face parte din proiectul „Încotro? Dă șansă vieții!”.
Astăzi, 9 februarie a.c., în cadrul proiectului de informare şi conştientizare „ÎNCOTRO...?DĂ ŞANSĂ VIEŢII!”, iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al Judeţului Bistriţa-Năsăud şi susţinut de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud, a avut loc o acţiune dedicată viitorilor conducători auto, cei aflaţi în pragul susţinerii probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.
Acţiunea a avut loc în municipiul Bistriţa, în zona Sălii Polivalente, iar reprezentanţii I.S.U. „Bistriţa”, Serviciului Rutier şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bistriţa – Năsăud, sprijiniţi de voluntarii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa – Năsăud au distribuit materiale informative ale campaniei – pliante, calendare, raclete etc.
Materialele informative, distribuite, cuprind informaţii privind principalele cauze de producere a accidentelor rutiere, măsuri de prevenire, adoptarea unei conduite preventive în traficul rutier şi nu în ultimul rând, folosirea corectă a numărului unic de urgenţă 112. Acest demers a fost organizat în contextul Zilei Europene a Numărului Unic de Urgenţă 112, marcată la nivel continental, în data de 11 februarie a fiecărui an.
Acţiunea va continua şi în cursul după amiezii, când vor fi organizate prezentări interactive în cadrul şedinţelor de pregătire teoretică în unele şcoli de şoferi din municipiul Bistriţa, cu participarea politiştilor şi pompierilor bistriţeni, angrenaţi în această campanie.
Folosirea cu eficienţă a numărului unic de urgenţă 112 este un deziderat comun al tuturor structurilor care, prin specificul activităţii, sunt în permanenţă în slujba comunităţii, iar acest serviciu trebuie folosit doar când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Conform prevederilor legale, persoanele implicate sau prezente la faţa locului, în momentul producerii unui accident rutier cu victime sunt obligate să apeleze numărul de urgenţă unic 112, să răspundă cu exactitate la întrebările operatorului, să urmeze indicaţiile acestuia şi să nu închidă telefonul până nu i se cere acest lucru.
Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că apelarea, cu rea intenţie, a numărului unic de urgenţă 112, fără justificarea unei urgenţe sau realizarea apelurilor false, atrage răspunderea contravenţională a apelantului – conform O.U.G. nr. 34/2008.
ISU Bistrița, IPJ Bistrița-Năsăud