“Este cu siguranţă cel mai mare teolog ortodox contemporan. Pe măsură ce va fi tradusă în limbile occidentale, opera lui se va afirma ca una din creaţiile majore ale gândirii creştine din a doua jumatate a secolului nostru” scria Olivier Clement despre părintele Dumitru Stăniloae. Săptămâna viitoare, două conferinţe extraordinare la Bistriţa!
Mâine, părintele Dumitru Stăniloae ar fi împlinit 110 ani...!
Prilejul perfect pentru ca seria conferinţelor de la Arcade 24 să fie reluată cu două conferinţe extraordinare dedicate părintelui Stăniloae – preot, teolog, profesor universitar, dogmatist, traducător, scriitor şi ziarist român.
Invitaţii care vor povesti despre părintele Dumitru Stăniloae marţi, 19 noiembrie, de la ora 18.00 la Galeria Arcade 24 sunt Costion Nicolescu (Părintele Dumitru Stăniloae – viaţa ca teologie) şi preotul Marc-Antoine Costa de Beauregard (Duhul Sfânt în teologia părintelui Dumitru Stăniloae). Amfitrionul întâlnirii este criticul de artă Mircea Oliv.
Dumitru Stăniloae este considerat unul dintre numele proeminente ale teologiei europene din secolul XX şi cel mai mare teolog român: “Este cu siguranţă cel mai mare teolog ortodox contemporan. Pe măsură ce va fi tradusă în limbile occidentale, opera lui se va afirma ca una din creaţiile majore ale gândirii creştine din a doua jumatate a secolului nostru. Când l-am întâlnit pe părintele Dumitru, nu m-am putut împiedica să nu mă gândesc la Sfântul Ioan Evanghelistul, care la adânci bătrâneţi, repeta mereu că „Dumnezeu este iubire” şi „Cel ce iubeşte pe fratele său se află în lumină”. Oamenii din Transilvania sunt recunoscuţi pentru vigoarea lor înfăptuitoare, în lucrarea minţii ca şi în cea a mâinilor. Părintele Dumitru întrupează virtuţile neamului său: înalt şi viguros. Iar imensitatea operei sale mărturiseşte o putere de muncă puţin obişnuită” scria Olivier Clement.
Dumitru Stăniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoinţe ale desăvârşirii" (în douăsprezece volume) şi a fost membru titular al Academiei Române (din 1991).