În prezenţa unui sobor de şase preoţi, a unor politicieni, şefi de instituţii şi câţiva bistriţeni, turnul Bisericii Evanghelice a fost sinţit. Cel mai înalt turn din Transilvania, de 75 de metri înalţine, şi singurul în care există un ascensor, a fost reabilitat de curând după ce a ars într-un incendiu în anul 2008.
Biserica Evanghelică, construită acum 450 de ani, are cel mai înalt turn din Transilvania. Astăzi turnul a fost sfinţit de către un sobor de şase preoţi.
La eveniment au participat deputatul Ioan Oltean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna, viceprimarii George Avram şi Ioan Pteteleu, fostul prefect Cristian Florian, fostul preşedinte al CJ BN, Liviu Rusu, consilierii locali Constantin Rusu, Andrei Kozuc şi Alexandru Toniuc, consilierii judeţeni Doina Pană, Ioan Gaftone şi Vasile Negruşei, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Luca Iancu dar şi câţiva bistriţeni.
Părintele Johan Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, a amintit după slujba de sfinţire de tragedia din 2008, când turnul, clopotele, ceasul şi o parte din acoperişul bisericii au fost distruse de un puternic incendiu.
Preotul a mulţumit tututot celor care au ajutat la refacerea Bisericii Evanghelice, celor care au contribuit cu cât au putut la refacerea silbolului, al inimii Bistriţei, după cum îi spune Johan Dieter Krauss.
„Acest turn ne înalţă privirile spre cer, unde îl ştim pe Dumnezeu. Privirile noastre se ridică spre cel mai exact ceas din oraş, un ceas ghidat prin satelit. Acest ceas ne aduce aminte că suntem trecători”, spunea Johan Krauss.
Înalt de 75 de metri, turnul Bisericii Evanghelice a fost predat în acest an Primăriei Bistriţa de către Parohia Evanghelică. Autorităţile locale au promis că va reabilita monumentul în întregime dar şi că vor face toate eforturile pentru a-l face cât mai atractiv pentru turişti.