Cand ati iesit ultima oara la un ceai? Cu toate ca, la inaugurare, putini au fost cei care i-au acordat sanse de supravietuire, Ceainaria din interiorul librariei Aletheia "Casa Cartii: Nicolae Steinhardt" inca rezista pe baricade. Mai mult, ceainaria a devenit unul dintre cele mai intime si frumoase spatii culturale din oras.
In ultimele zile, spatiul ceainariei si al librariei a fost “invadat” de absolventi de liceu care au insistat sa-si faca printre rafturile plin de de carti, fotografiile pentru promotiile de absolvire. Angajatii ceainariei s-au aratat incantati de acest fapt, fara sa-l considere cu totul neobisnuit. Si asta pentru ca sunt obisnuiti cu tinerii liceeni.
Exista profesori care vin deseori aici, insotiti de elevi, pentru a-si sustine, printre carti, cursurile de literatura. Nici elevii mai mici nu ocolesc ceainaria si vin sa stea aici cateva ore, pentru a-si face temele.
Angajatii librariei ne-au marturisit ca, de multe ori, elevii rasfoiesc si cartile de pe rafturi; chiar daca nu le pot cumpara, fiind prea scumpe, tinerii le pot rasfoi sau chiar citi in librarie, cu singura conditie de a avea grija sa nu le deterioreze. Mai surpinzator a fost pentru cei din librarie faptul ca, de cateva ori, s-a intamplat sa fie vizitati de bistriteni insotiti de oaspeti din Occident.
Acestia au motivat ca ceainaria este unul dintre putinele “localuri” ale orasului in care nu este permis fumatul, in care totul arata impecabil si care este deschis si sambata dimineata.
Occidentalii care au trecut prin Bistrita au apreciat acest lucru in mod deosebit. In plus, tablourile si lucrarile din plastica mica realizate de Mircea Mocanu si expuse in cadrul ceainariei, ofera spatiului un plus de frumusete, liniste si incredere.