Licitația lansată la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut pentru reabilitarea drumului Poarta Transilvaniei s-a dovedit a fi una dintre cele mai spectaculoase licitații organizate până acum în Bistrița-Năsăud. Sute de firme s-au înghesuit să participe la licitație, o licitație contestată și cu sute de clarificări cerute.
Modernizarea unuia dintre cele mai spectaculoase drumuri din Bistrița-Năsăud - drumul Poarta Transilvaniei a atras sute de firme interesate să reabiliteze primii 55 km de drum, estimați la 35 milioane de euro.
La începutul anului trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a scos la licitație primele tronsoane din drumul Poarta Transilvaniei, la licitație înscriindu-se nu mai puțin de 378 de firme. Licitația este și ea una spectaculoasă, cu sute de solicitări de clarificări, cu contestații la CNSC și cu procese câștigate de firme la tribunal.
Termenul până la care firmele interesate să reabiliteze Poarta Transilvaniei a expirat în 15 martie anul trecut, iar Consiliul Județean anunța că în urma procedurii de achiziție au fost depuse pentru al doilea lot Lac Colibița - Bistrița Bârgăului (DN17) au intrat în cursă 20 asocieri cu 103 operatori economici. Pentru lotul trei (DN17) Josenii Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică sunt depuse 17 oferte din partea a 110 operatori economici, iar pentru lotul patru - Ilva Mică (DN17D) - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei există 18 ofertanți, respectiv 104 firme.
După o lună de analiză a dosarelor, angajații Consiliului Județean care fac parte din comisia de evaluare au anunțat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice că prelungesc perioada de evaluare a ofertelor cu încă 240 de zile. Autoritatea contractantă fiind de acord cu prelungirea cu încă opt luni a termenului de evaluare a ofertelor. În aceste condiții mai durează încă o vreme până vom afla câștigătorii licitațiilor pentru cele trei loturi.
Licitația lansată în urmă cu un an a fost una dintre cele mai controversate și contestate licitații, companiile solicitând peste 110 lămuriri și, în două cazuri, au ajuns la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, revoltați de faptul că nu sunt respectate o serie de proceduri.
Astfel, până acum, cel mai mult a avut de câștigat compania Mis Grup a omului de afaceri Emil Iugan, devenit anul trecut cetățean de onoare al județului.
Compania a acționat Consiliul Județean în judecată supărată pe faptul că nu i se permite accesul la dosarul achiziției publice, contestând licitația pentru lotul 3 și 4 Josenii Bârgăului – Strâmba -Ilva Mică și Ilva Mică - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei.
Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor și-a declinat competențele în favoarea Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Tribunalul Bistrița Năsăud i-a dat dreptate companiei Mis Grup și a obligat Consiliul Județean să îi arate firmei deținute de noul cetățean de onoare al județului dosarul licitației publice și, în plus, să-i plătească și o sumă de 500 de lei ca și onorariu parțial pentru avocatul care l-a reprezentat în instanță.
O altă decizie favorabilă a primit și compania Construct Perom a omului de afaceri Gheorghe Petruț care a contestat lotul 4 din proiectul de modernizare al drumului județean 172 D, solicitând anularea și eliminarea unor aspecte considerate nelegale precum și obligarea autorității contractante să continue procedura de atribuire.
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a stabilit că contestația celor de la Construct Perom este întemeiată, a anulat aspectele invocate de aceștia și a obligat CJ ca în termen de 10 zile să reevalueze oferta companiei.