Cele 37 de volume însumând câteva mii de pagini ale manuscriselor lui Mihai Eminescu reprezintă cea mai frumoasă carte cu care se laudă Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud în acest moment.
Manuscrisele au fost aranjate în pagină de graficianul şi profesorul universitar Mircia Dumitrescu, se bucură de o grafică excepţională şi dezvăluie publicului bistriţean geniul, originalitatea şi ordinea spiritului lui Mihai Eminescu în toată splendoarea sa” consideră Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, care a negociat personal cumpărarea manuscriselor eminesciene cu reprezentanţii Academiei Române din Bucureşti, în ianuarie.
Tot în ianuarie, facsimilele au fost expuse în Galeria din Hol a Bibliotecii Judeţene timp de trei săptămâni, urmând ca, după finalizarea expoziţiei care a marcat naşterea poetului naţional – manuscrisele să poată fi consultate doar la Sala de lectură a instituţiei.
„Biblioteca Judeţeană se bucură şi de varianta digitală a manuscriselor eminesciene” afirmă Oliv Mircea care speră ca, din bugetul anului viitor, să reuşească să realizeze câte o copie a manuscriselor lui Mihai Eminescu pentru fiecare bibliotecă din judeţ.
„Orice profesor de limba română s-ar putea astfel prezenta la ore cu un CD care să conţină manuscrisele poetului, pentru a comenta împreună cu elevii săi variantele originale ale poemelor...” adaugă Oliv Mircea.
În aceste momente, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud a început negocieri serioase pentru a achiziţiona şi corespondenţa poetului George Coşbuc, aflate în prezent, într-o colecţie e Muzeului de Artă din Timişoara.