... pentru cei de la care aşteptăm întotdeauna atât de mult. Uneori poate chiar prea mult. Cu toate că nu sunt decât oameni, ca noi, care sunt puşi în situaţia de a lupta cu bolile – aceste mari încercări, aceste răstigniri pe care le avem de traversat – aceste dovezi că avem de răscumpărat păcate, după cum spunea părintele Iustin Pârvu.
Medici din toate secţiile din Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, asistente, foste cadre medicale dar şi infirmiere, artişti sau profesori au umplut sâmbătă seară Sinagoga pentru a asista la un concert care le-a fost dedicat în întregime, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea Spitalului Judeţean de Urgenţă.
În deschiderea concertului pe scenă au urcat profesorul dr Mircea Gelu Buta, Gavril Ţărmure dar şi profesorul doctor universitar Nicolae Miu care a amintit, între altele, şi de cuvintele părintelui Iustin Pârvu despre bolile înţelese ca mari încercări, ca dovezi ale păcatelor ce se cer răscumpărate sau ca şi consecinţe ale vieţii noastre incoerente...
Profesorul Nicolae Miu a evocat vremurile în care bătea în lung şi-n lat comunele şi satele judeţului nostru, încercând să îndrepte dezastrul vremurilor în care mureau atâţia copii, dar a amintit şi faptul că mai demult a încercat să-l convingă pe Micea Gelu Buta să rămână la catedra sa, în Cluj-Napoca, însă acesta l-a refuzat, fiind mult prea ataşat de Bistriţa.
„A reuşit să ridice acest spital la standarde deosebite... Spitalul Judeţean din Bistriţa a evitat vedetismul şi a colaborat foarte bine cu toate clinicile de specialitate din Cluj, Târgu-Mureş sau Bucureşti şi a devenit o forţă profesională cu toate greutăţile regimului trecut...” a mai spus profesorul universitar doctor Nicolae Miu, urându-le tuturor medicilor spitalului - multă sănătate, abnegaţie şi bucurii pe drumul minunat pe care l-au ales.
Pentru cei prezenţi în Sinagogă astă seară dar şi pentru ceilalţi medici sau asistente care nu au reuşit să ajungă – tinerii muzicieni ai orchestrei Claudiopolis din Cluj-Napoca, dirijată de Vlad Eniu, au interpretat câteva dintre cele mai frumoase piese compuse de Mozart, Bach, Boccherini şi Ceaikovski (în prima parte a programului) şi, după o scurtă pauză - Holst (Suita Sf. Paul), Elgar (Serenada în mi minor) şi Britten (Simple Symphony).
La concert au participat şi primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, alături de soţiile lor.