Evident că toţi ne dorim reparaţii cât mai urgente, şi, pe cât posibil, să sărim şi peste cât mai multe etape. Dar este nevoie de puţin timp în plus pentru o lucrare de calitate, nu o improvizaţie! Degeaba ne dorim să terminăm lucrările repede, dacă peste o lună, din cauza grabei, se mai desprinde o bucată de zid…
„În anii ‘60 – ’70, la clădirea respectivă din ansamblul Sugălete s-au făcut intervenţii nepotrivite la şarpantă. Cei de atunci s-au gândit că vor creşte rezistenţa clădirii dacă înlocuiesc stâlpii de lemn din structură, cu alţi stâlpi de beton, sub care au socotit că încap şi câteva plăci de beton… Atâta doar că betonul introdus acolo fără niciun studiu a modificat dramatic structura clădirii şi a stricat din echilibrul imobilului”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud - instituţia abilitată să ofere avizele necesare pentru reparaţiile în cazul unor clădiri monument istoric.
Zilele trecute o bucată de piatră s-a desprins din clădire şi s-a prăbuşit pe asfalt, din cauza infiltraţiilor de apă care au şubrezit vizibil bucăţile de beton adăugate necorespunzător.
Firma proprietară din zonă trebuie să facă un memoriu pentru o intervenţie de urgenţă: „În 3 martie se întruneşte la Cluj Comisia Judeţeană a Monumentelor Istorice, care are dreptul să acorde asemenea avize pentru intervenţiile de urgenţă la clădirile monument istoric de clasă A. Dacă proprietarii ne aduc documentaţia până atunci, din 4 martie se pot apuca de lucrări, în conformitate cu proiectul aprobat”, a mai spus Alexandru Uiuiu, adăugând că este necesară o expertiză tehnică a şarpantei şi un studiu tehnic de rezistenţă a pereţilor clădirii.
„Vorbim de o clădire monument istoric de clasa A, de importanţă naţională. Ar fi cazul să aplicăm odată vorba nemţilor – să măsurăm de 10 ori şi să tăiem o singură dată. Degeaba ne dorim să terminăm lucrările repede, dacă peste o lună, din cauza grabei, se mai desprinde o bucată de zid!”, subliniază şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud.
O recomandare pentru toţi proprietarii din zonă: încercaţi să vă coordonaţi interesele într-o asociaţie a proprietarilor din Sugălete pentru că este absolut necesar ca eventualele renovări sau reabilitări să se aplice întregului ansamblu arhitectonic.
Intervenţia pe bucăţi este distructivă pentru întregul ansamblu – a precizat Alexandru Uiuiu. „Ştim că primăria a intenţionat la un moment dat să obţină fonduri europene pentru reabilitareaîntregului ansamblu, dar s-a izbit de refuzul unui proprietar. Problema este că de pe urma unor asemenea refuzuri suferă toţi cei care locuiesc în casele din Sugălete”, a mai spus Alexandru Uiuiu, subliniind că imobilele respective sunt precum cărţile într-o bibliotecă sau piesele unui joc de domino – atunci când se prăbuşeşte una, se prăbuşesc, după ea, toate celelalte…
„Evident că toţi îşi doresc reparaţii cât mai urgente, nu încercăm nici noi să încurajăm birocraţia în niciun fel, dar acestea sunt demersurile necesare. Este nevoie de puţin timp în plus, este necesar fiecare studiu şi fiecare document, astfel încât – în final – să iasă o lucrare de calitate şi nu o improvizaţie…”, a mai spus şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud.