Romanii ar trebui sa respecte traditiile de Paste si sa prepare in casa mancarea specifica sarbatorilor, asortata cu multe legume si fructe, in locul alimentelor nesanatoase, consumate in tot timpul anului si care dauneaza sanatatii, sunt de parere medicii, care ne sfatuiesc sa avem grija ce si cat mancam in aceasta mini-vacanta.
Pentru a evita o supraalimentatie in perioada sarbatorilor de Paste, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, iar intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore.
Carnea de miel contine mult colagen, este greu digerabila, de aceea trebuie tinuta mult la cuptor. Este recomandat ca alimentele din carne de miel sa fie consumate prudent, mai ales ca la masa de Paste, cand acestea vor fi asociate altor mancaruri bogate in grasimi si bauturilor alocoolice.
Nutritionistii recomanda la masa de Paste sa fie mancate unul, cel mult doua oua. Daca masa contine si drob, ciorba si friptura de miel, cozonac, alune si alcool, maioneze si sosurile grase, atunci este mult chiar si pentru un om sanatos. La masa festiva nu ar trebui consumati carnaciori sau mititei, covrigei sau placinte pe langa alimentele traditionale, intrucat digestia va fi mult ingreunata, precizeza medicii. O alternativa la carnea de miel ar fi cea de ied, vitel, peste sau curcan, aceasta din urma fiind chiar dietetica, toate fiind mai usor digerabile.
Indiferent de starea de sanatate, si bauturile ar trebui consumate cu prudenta. Este de preferat ca bauturile alcoolice sa fie asortate felului de mancare, in traditia sarbatorii de Paste fiind vinul rosu. La sfarsitul mesei festive este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele lichide avand proprietatea de a usura digestia.
Medicii recomanda, de asemenea, ca intre mese sa existe o pauza de cel putin trei ore, timp in care sa fie facute plimbari pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare sa aiba in casa medicamente care ajuta la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.
Cei care, dupa masa, acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane care nu cedeaza dupa ingerarea digestivelor sunt sfatuiti sa se prezinte urgent la camera de garda a oricarui spital.