„Radu Hangan și Vioara Dinu sunt propunerile artiștilor bistrițeni la Premiile Municipiului Bistrița” a precizat Oliv Mircea ieri seară, la inaugurarea a zeci de de lucrări de pictură, sculptură, grafică și desen pe care le puteți admira în Galeria Arcade 24 până în 15 ianuarie, când acestea vor fi expuse în Palatul Culturii din Târgu-Mureș.
Expoziția artiștilor bistrițeni a fost prezentată de reputatul critic Mihai Plămădeală care a remarcat faptul că la Bistrița există un grup viu de artiști care își pun sufletul și energia la bătaie și se străduiesc din răsputeri să construiască lucruri foarte frumoase în Galeria Arcade 24.
Și, în timp ce alte saloane de artă nu sunt decât depozite vizitabile – cel de la Bistrița reprezintă o expoziție organică, multe lucrări respectând și tratând admirabil tema „Sacrificiul” propusă de organizatori – a remarcat Mihai Plămădeală.
Chiar dacă concepte precum „sacrificiu” sau „martiriu” sunt acum total lipsite de sens și devalorizate, din cauza proastei utilizări – criticul s-a arătat încântat de felul în care artiștii bistrițeni au văzut, au simțit și acționat asupra temei.
„Sacrificiul reprezintă o renunțare deliberată și în cunoștință de cauză, sacrificiul nu înseamnă efort, el reprezintă acel vehicul inteelctual de transcendere sau de purificare. Noi privim ceea ce ni se expune, dar este o mare diferență între a privi și a vedea...” a mai remarcat criticul Mihai Plămădeală.
Continuând ideile expuse de acesta, Oliv Mircea, curatorul galeriei a amintit cuvintele pictorului Octavian Stoia care afirma că „a face pictură este în sine un sacrificiu” dar a conturat pe scurt și un portret al celebrului Dan Hăulică – criticul și eseistul dispărut dintre noi în august 2014, căruia i-a fost dedicat acest salon al artelor.
Oliv Mircea i-a invitat alături de el și pe artiștii Radu Hangan și Vioara Dinu – despre care criticul a dezvăluit că reprezintă propunerile Uniunii Artiștilor Plastici din Bistrița pentru Premiile Municipiului Bistrița, dar și pe Maria Sicoie, laureata premiului anual Grigore Bradea în 2014, prezentă la vernisaj.
Una peste alta, merită să vă sacrificați și voi o felie de timp pentru a admira lucrările de sculptură, grafică, pictură și desen propuse de Miron Duca, Octavian Stoia, Vasile Tolan, Grigore Bradea, Adina Mocanu, Marcel Lupșe, Aurel Marian, Vioara Dinu, Mariana Moldovan, Maxim Dumitraș, Retegan Macedon, Alexandru Gavrilaș, Cristian Târnovan, George Mircea, Doina Mihăilescu, Dacian Andoni, Măriuca Covrig, Mihai Perca, Paul Târziu, Marian Coman, Mărioara Mălureanu, Diana Oancea Moraru, Alexandru Șerban, Radu Hangan, Alin Rihor, Sergiu Lupșe, Alexandru Mocanu, Loredana Chiș, Cristina Trif, Alexandru Lupșe, Emil Dumitraș, Ovidiu Marian, Lucian Popa, Lucian Bichigean, Iuliana Radu Săsărman, Maria Mărginean, Georgiana Vrânceanu Cotuțiu, Adrian Rauca și Sever Moldovan.