De sarbatoarea Pastelui, felurile de mancare ce nu lipsesc de pe masa crestinului au o semnificatie aparte. Ouale, mielul, pasca, toate semnifica ceva. De asemenea, crucea, lumanarea de inviere si iepurasul au si ele rolul lor si semnificatia lor.
Sarbatoarea Pastelui este una dintre cele mai frumoase sarbatori ale crestinilor, daca nu cea mai frumoasa, amintind de momentul in care Isus, murind pe cruce a spalat pacatele oamenilor.
Pastele este momentul in care intreaga familie, cu mic, cu mare, participa la pregatirile traditionale ce includ mesele festive, in meniul carora se afla la loc de cinste borsul de miel, drobul, stufatul de miel, friptura, mamaliguta, cozonacul, placinta, ouale, pasca si vinul rosu.
Ouale rosii simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea Sa din morti. Oul, el insusi purtator de viata, este simbolul regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Culoarea rosie a oualor simbolizeaza sangele lui Iisus.
Pasca este un fel de cozonac cu branza care se coace o singura data pe an, de Pasti. Are forma rotunda pentru ca, se zice, scutecele lui Hristos au fost rotunde, o cruce la mijloc si aluat impletit pe margini.
Mielul Il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, care S-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mielul fript a devenit felul principal al mesei de Paste.
Tot ca simboluri ale Sarbatorii Pascale mai sunt cunoscute si crucea, lumanarea de inviere si iepurasul. Crucea este lemnul de tortura pe care Isus si-a dat viata pentru omenire. Acest simbol a fost introdus in traditia crestina in anul 325 d.Hr. de imparatul Constantin cel Mare.
In noaptea de Inviere, fiecare crestin trebuie sa aiba cu el o lumanare pe care o aprinde si o tine aprinsa tot timpul savarsirii slujbei de Sfinta Inviere.
Dupa Inviere, fiecare se intoarce cu lumanarea aprinsa acasa. Lumanarea se pastreaza tot timpul anului, aprinzandu-se ori de cate ori se abate vreo nenorocire asupra familiei, membrii acesteia fiind astfel calauziti de lumina.
Iepurasul de Paste a aparut in Germania. El isi are originea in credintele precristiane ale fertilitatii. Iepurele, cel mai fertil animal, era vazut ca un simbol al renasterii intregii naturi in aceasta perioada a primaverii. Astazi se spune ca iepurasul aduce oua si cadouri copiilor cuminti.