Cu trei foști șefi ai IPJ Bistrița-Năsăud după gratii, acuzați de niște infracțiuni destul de grave, întrebarea care apare pe buzele tuturor este: ce se întâmplă cu zecile de agenți care au urmat ordinele ilegale venite din partea lui Mureșan, Hasnăș și Cloșcă?
Dosarul în care sunt cercetați Mureșan, Hasnăș și Cloșcă este unul dintre cele mai complexe instrumentate de procurorii DNA în Bistrița-Năsăud. Asta nu doar pentru că ilegalitățile sunt numeroase și se întind pe ani buni de zile, ci și pentru că sunt implicați zeci de polițiști, care s-au văzut nevoiți să urmeze ordinele nu tocmai legale date de cei trei șefi ai poliției bistrițene.
Surse judiciare spun că Hasnăș, Mureșan și Cloșcă își terorizau efectiv angajații, până când aceștia acceptau să îi ajute la mușamalizări. Presiunea pusă pe agenți este vizibilă și în stenogramele și motivarea de arestare ale procurorilor DNA. Ce se întâmplă totuși cu acești agenți care au comis ilegalități, obligați fiind de situație?
Ei bine, până în acest moment, aceleași surse judiciare susțin faptul că în jur de jumătate din angajații poliției bistrițene au ajuns la DNA să dea cu subsemnatul. Ba mai mult, în unele zile au plecat din Bistrița-Năsăud spre Cluj chiar și cu autocarul din cauza numărului mare.
În ciuda faptului că au comis ilegalități, în cazul lor, momentan, Inspectoratul de Poliție Județean are mâinile legate. IPJ îi va putea sancționa în vreun fel sau altul abia după ce aceștia vor fi trimiși în judecată, iar o instanță va da o sentință definitivă și irevocabilă.
Dacă sentința va consta într-o amendă penală de exemplu sau într-o condamnare cu suspendare, agenții în cauză își pierd uniforma din start.
Până în acest moment, potrivit lui Adrian Crăciunescu, liderul sindicatului Sed Lex, în care sunt înscriși 285 de polițiști, niciunul dintre angajații IPJ care au dat cu subsemnatul la DNA nu a fost trimis în judecată, calitatea lor fiind de martori.
De asemenea, Adrian Crăciunescu, care a dat și el cu subsemnatul la DNA mai face cunoscută o informație interesantă: sindicatul nu știa despre ilegalitățile comise de Mureșan, Hasnăș și Cloșcă și nici de presiunile și amenințările la care erau supuși polițiștii din subordine.
„Nu au venit să-mi spună că sunt constrânși în vreun fel”, a încheiat Adrian Crăciunescu.
Puși în fața unui ordin ilegal, polițiștii trebuiau să raporteze acest lucru. Problema era că deși informațiile ajungeau la corpul de control, în momentul în care corpul de control venea să le verifice, totul era curat ca lacrima, după cum au scos în evidență și procurorii DNA.