Reprezentanții Universității Babeș Bolyai, care au în administrare castelul grofului Bethlen de la Arcalia au confirmat faptul că instituția se pregătește de renovarea monumentului, având planuri și pentru grădina de poveste care-l înconjoară:
După ani buni de procese, castelul de la Arcalia a revenit în administrarea Universității Babeș-Bolyai. Monumentul istoric a fost câștigat în instanță încă din anul 2014, însă până acum universitatea clujeană încă nu a desfășurat nicio lucrare, asta în ciuda faptului că în anii în care a fost disputat la tribunal, castelul s-a degradat considerabil.
De curând, Universitatea Babeș-Bolyai a cerut de la Agenția pentru Protecția Mediului avizele necesare pentru renovarea castelului, după cum Bistrițeanul.ro a scris AICI.
Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai confirmă faptul că spectaculosul conac va fi restaurat, cel mai probabil cu ajutorul unor fonduri nerambursabile.
„Din datele primare puse la dispoziție de Direcția Tehnică a Universității Babeș-Bolyai, demersurile referitoare la reabilitarea Complexului Arcalia se află în fază de proiect, urmând a fi reabilitate clădirile existente. Proiectul include și reabilitarea parcului dendrologic (lucrări de înlocuire a sistemului de canalizare și a sistemului de iluminat, racordarea la sistemul de apă curentă). Vor fi refăcute și zonele de agrement și va fi realizată împrejmuirea zonei. Într-un viitor apropiat, se preconizează și construirea unor spații de cazare”, a explicat Paul Farcaș, purtătorul de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Domeniul datează din secolul al XX-lea. Castelul este amplasat într-un adevărat colț de rai, folosit de câțiva ani buni de studenții diferitelor universități pentru studii. Parcul dendrologic are o suprafață de 16,5 hectare, groful Bethlen acordând o atenție deosebită amenajării acestui domeniu.
Arborii au fost plantați astfel încât în fiecare anotimp, paleta coloristică a întregului parc să încânte. Domeniul a fost completat în permanență cu arbuști și flori, o pepinieră privată asigurând puietul pentru înlocuiri.
Parcul include 150 de specii exotice, printre care: molidul caucazian, pinul de mătase, nucul american, stejarul american pendulat, bradul balsamifer sau teiul laciniat.