Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  123 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



CE PĂCAT! Tradiţiile româneşti au devenit simple povestioare din bătrâni...

30/04/2016 16:37:22 Ana ȘTEFĂNEL  
Trăim într-o lume în care singura conexiune cu trecutul o reprezintă doar bătrânii noştri. Când nu o să mai fie, o să uităm de rădăcini şi de tradiţii. VEZI cum se sărbătoarea Paştele şi cu câtă bucurie aşteptau oamenii Învierea pe vremea bunicii:

Casa bătrânească nu poate fi înlocuită cu nimic în lume.

Odată ce ai trecut pragul de lemn învechit de vreme, parcă te reîntorci... la tine, parcă te regăseşti.

Dacă în oraşe Paştele mai înseamnă doar bucate alese pe masă sau haine scumpe, la ţară parcă a mai rămas puţin iz de tradiţie, dar doar puţin şi acolo. Cei în vârstă sunt singurii care ne mai pot ajuta să cunoaştem istoria obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti.

În prag de Sfintele Paşti, în satul Rebrişoara, aluatul încă se mai frământă în covată de lemn şi ingredientele sunt toate „de casă”. Cuptorul vechi împrăştie miros de sărbătoare pe stradă şi vestea că Postul Mare e aproape de sfârşit. Creştinii aleargă de zor ca să aibă de toate pe masa de Paşte.

Dacă în prezent, în Joia şi Vinerea Mare mergem la muncă, bunicii noştri dedicau aceste zile sfinte Bisericii.

„În copilărie mergeam la biserică. În Joia Mare, la cinci dimineaţa, se sfinţeşte prescura. Seara, la opt, mergeam şi ascultam cele doisprezece Evanghelii. Vinerea e Prohodul Domnului, se înconjoară biserica. Sâmbăta, lumea merge la spovedit, cei care n-au mâncat vineri şi sâmbătă. Eu nu gust acum cozonacul, ţin post”, ne-a spus doamna Maria, în timp ce se agita prin bucătărie ca totul să fie gata până la marea sărbătoare.

Tinerii din ziua de azi, înainte de sărbători, se gândesc care pe unde să o apuce, unde e distracţia mai mare. Ei bine, acum ceva timp, Învierea se sărbătorea doar la biserică. Oamenii se întorceau de la slujbă cu lumânările aprinse ca să-şi ducă bunăstarea în case. Cu mic, cu mare, mergeau toţi la biserică şi aşteptau cu nerăbdare să rostească cea mai mare veste a creştinătăţii, „Hristos a Înviat!”.

Duminica, în prima zi de Paşte, se întâlneau toţi oamenii la biserică. Îşi duceau bucatele în traistă sau în coş, iar preotul le sfinţea. Abia după aceea creştinii luau masa de Paşte cu toată familia şi gustau din bunătăţile pregătite de femeile casei.

Tot de la doamna Maria am aflat că nici măcar în Rebrişoara nu se mai păstrează obiceiul cu udatul. „Băieţii veneau la fete cu udatul. Veneau băieţii, îi invitam la o prăjitură şi le dădeam ouă. Ne udau cu parfum, era aşa ca un motoraş micuţ.”

Aceste amintiri sunt pentru tinerii din ziua de azi simple povestioare din bătrâni...

Par nişte basme, căci unde mai vezi acum tineri la biserică în costume naţionale?! Băieţii îşi iau acum parfumurile la biserică şi udă fetele pe stradă. Nu te mai peţeşte nimeni în stil... clasic.

Cozonacii se cumpără din magazine, iar hainele care de care mai „de firmă” au înlocuit costumul popular.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro