Ministrul Turismului n-a zis nimic despre impozitul forfetar în turism. În consecință, în Bistrița-Năsăud turismul va muri înainte de a se naște, deși viitor de aur i se plănuia alături de Dracula și de senatorul Dorin Dobra. Turismul duduie, ce vorbiți, mai trebuia doar impozitat. Atât a mai rămas, concret, de făcut. Bravos!
Deși nu cred în cuvintele politicienilor, pe ministrul Intreprinderilor Mici și Mijlocii, Mediului de Afaceri și Turism, Maria Grapini, l-am privit cu optimism pentru că venea din mediul de afaceri și nu te puteai aștepta decât la lucruri bune, măsuri care să încurajeze mediul de afaceri, nu să-l gâtuie și mai tare. Impozite știu pune toți, dar n-am văzut pe nimeni să-și țină promisiunile din campanie și să reducă fiscalitatea...
Deși e criză și tot mai puținele sunt firmele care fac profit, ne-am trezit cu impozitul pe venit, pe principiul ”c-un impozit nou suntem datori fiecărei guvernări”!
În urmă cu doar câteva zile, la Bistrița, turismul înflorea în promisiuni și proiecte mărețe, la brațul contelui Dracula și al senatorului Dobra, uniți în cuget și-n simțiri, aprobați și încurajați de tocmai ministrul Grapini, în carne și oase. Doar că, au fost doar vorbe!
Concret, la mai puțin de o săptămână de la descălecarea în Ținutul Contelui Dracula, ministrul Grapini anunță la Brașov (vezi AICI) că, din octombrie, în Turism, și nu numai, va intra impozitul forfetar, care urmează a fi plătit de pensiuni, restaurante și hoteluri (sunt scutite doar marile lanțuri hoteliere ?!?!).
Vezi Doamne, patronatele din Turism s-ar fi plâns că unii plătesc impozit și alții nu, și, acest aspect, coroborat cu rezultatele financiare din 2012 când statul a încasat numai 7 milioane de Euro din Turism, au dus la luarea deciziei introducerii impozitului forfetar.
Cam cât de proști ne poți crede, doamna ministru, să ne oferi o astfel de argumentație?
Adică patronatele au cerut impozite că n-aveau destule?! Poate că au vrut să vă sugereze să-și facă instituțiile statului cu activitate de control treaba sau că sunt sufocați de impozite, că un impozit nou care nu ia în calcul veniturile reale ci imaginare nu-i ajută cu nimic și nici nu-s așa de proști încât să ceară să dea bani după ce că abia supraviețuiesc cu turismul din România.
Mergând mai departe cu logica, să înțelegem că din fotoliul de ministru se vede că turismul duduie (și-o fi făcut Udrea treaba?!), a plătit numai 7 milioane de euro impozite la stat într-un an, și, obligatoriu, trebuie să plătească mai mult.
O taxă pe cameră începând de la 15 euro și ajungând până la 200 de euro va sufoca turismul, care, oriunde în țara asta și în mod special în Bistrița-Năsăud, nu prea trăiește din cazările de peste an, ci, în multe dintre cazuri, din vânzările făcute în restaurante - care urmează a fi impozitate și ele. A luat cineva în calcul că în ultimii ani, pe fondul crizei, încasările și interesul pentru turism au scăzut drastic?! Nu! Se presupune doar că turismul duduie și în Bistrița-Năsăud și trebuie impozitat. Halal strategie în turism, halal încurajare a domeniului, care alături de agricultură sunt singurele care ne-au rămas de exploatat după ce industria și producția aproape că au dispărut.
Forfetarul atât de hulit de USL în mandatul PD-L va fi reintrodus din octombrie în și mai multe domenii, probabil sub scuza ”la cererea pieței” - ca și în turism.
Ce a uitat ministrul plecat din mediul de afaceri și acum se face că nu înțelege este că de mult nu se mai face profit în România și majoritatea firmelor fac mai mult protecție socială și țin din onoare sau orgoliu firmele. Dar, sătui de hăituiala controalelor și impozite inventate pe venituri imaginate, cei care mai supraviețuiesc ar putea să obosească și să renunțe la afaceri până la vremuri mai bune. Foarte mulți au trecut în insolvență deja și cei care sunt încă ”vii” se plâng că nu mai rezistă stresului dat de controale, decalajului din ce în ce mai mare între plăți și încasări, a lipsei de comenzi, etc. Iar criza și impozitarea exagerată e o scuză onorabilă să ieși din joc, iar sute de angajați pe care astăzi îi țin doar din milă sau orgoliu ar putea îngroșa rândurile șomerilor.
Morala: Nu crede în cuvântul niciunui om politic, chiar dacă vine din rândurile tale și crezi că te-ar putea înțelege. N-a intrat în politică să te ajute pe tine, ci pe el! Mai sus ai un exemplu clar! Doamna ministru, următoarea descălecare la Bistrița n-o s-o ratez! Vreau să aflu ce vi se întâmplă când ajungeți sus și puterea vă afectează rațiunea de altă dată.