Bistrița-Bârgăului va avea în câteva zile prima casă cu acoperiș din stuf. Folosit mai mult în sudul țării pentru acoperirea caselor, în special a celor tradiționale, stuful n-a fost folosit în construcții în zona noastră. „Este o soluție ieftină și bună” - spune cel care s-a ambiționat să-și acopere casa din Bârgău cu stuf.
Câteva zile de muncă și Bârgăul va avea prima casă impunătoare acoperită cu stuf. Ar fi putut să facă un acoperiș cu țiglă sau de tablă, dar a ales stuful. George Rotariu, proprietarul casei din Bistrița-Bârgăului acoperită cu stuf, a declarat pentru Bistriteanul.ro că a ales această soluție pentru că este un material ecologic, foarte bun izolant termic, la care se adaugă rezistența crescută în timp. „Am văzut case acoperite cu stuf care au peste 50 de ani și rezistă încă foarte bine. Cu tablă și cu țiglă nu am văzut să reziste atât de bine”, spune proprietarul.
Soluția nu este nici scumpă. Stuful și transportul de la Tulcea l-au costat 1.900 de Euro, iar manopera o face el. De bani nu s-ar fi pus problema, omul lucrează în Germania și spune că și-ar fi permis să aleagă o soluție mai scumpă, dar el a dorit una ecologică.
George Rotariu s-a născut la Sibiu, a copilărit în Tulcea și de câțiva ani locuiește în Bistrița Bârgăului. Întrebat cum au privit vecinii soluția de a acoperi casa cu stuf, Rotariu a răspuns amuzat că mai întâi și-a uimit familia cu ideea, așa că nu e de mirare că și vecinii privesc cu suspiciune proiectul său. Întrebat dacă nu e un risc crescut să-i ia foc acoperișul de la o scânteie căzută pe stuf, a explicat că va da cu o soluție ignifugă la final, iar riscul rămâne același ca la orice casă.
Rotariu a mai spus că și întreținerea este una foarte ușoară și chiar poate face o dată la doi ani ca acoperișul să arate ca nou, cu ajutorul unui utilaj cu apă sub presiune care poate curăța foarte bine stuful.