Bistrița, oraşul unde teoretic trăiesc 70.000 de oameni, este bântuit de lipsa bunului simț. Mizerii aproape la tot pasul, mașini parcate aiurea și, ca bonus, resturile materialelor de construcții folosite la reabilitarea orașului de către autorități. Toate adunate îndepărtează Bistrița de visul frumos al unui oraș european.
Mulți se plâng, nimeni nu poate face nimic! Nemulțumiți de starea comunității, mulți bistrițeni sunt deranjaţi ori de mizerie, ori de debandada creată de șoferii aroganți, ori de starea lucrărilor de reabilitare a orașului, lucrări care par abandonate. Dreptatea e de partea celor nemulţumiţi, dar ce te faci când soluţiile sunt în mâna celor care au adus oraşul în această stare?
Lipsa bunului simț este evidentă atunci când vine vorba de întreținerea și de igniena orașului, bistrițenii fiind primii responsabili. Atunci spațiul verde, canalele, pasajele orașului, străzile sau grădinile blocurilor devin loc de aruncat gunoiul, cei care "contribuie" la asta nu mai au niciun drept să se plângă de mizeria din oraş.
Bistrița nu este un oraș murdar, însă, în multe locuri din oraș se găsesc pungi, sticle, ambalaje, mucuri de țigară sau alte resturi aruncate la voia întâmplarii. Când coşuri de gunoi stradale se gasesc la tot pasul, dar unii bistrițeni aruncă resturile în alt loc decât în cele special amenajate, atunci avem dovada clară a lipsei bunului simț.
Cu mașini o grămadă și mulți pietoni, traficul în Bistriţa devine tot mai haotic, accentuat de bizonii cu caii sub capotă care sfidează legislația rutieră și pe bistrițenii cu care conviețuiesc. Mașinile parcate aiurea, pe spații verzi sau pe trotuare, provoacă nemulțumire în rândul bistrițenilor, care au creat o pagină de facebook special dedicată bizonior sfidători.
“Unde-i lege nu-i tocmeală” zice o vorbă din popor, dar la Bistrița tocmeală e la ea acasă, de cele mai multe ori șoferii indisciplinați scăpând fără a fi sancționați. Nu că n-ar avea cine să aplice legea, dar când numărul bizonilor este în creștere și când autoritățile nu pot aplica legea pentru fiecare, debandada în trafic este în floare, iar bunul simț pierde teren în defavoarea aroganței.
Încrederea în ei pare să le crească atunci când autoritățile dau rateuri și nu sunt în stare să-și folosească echipamentele din dotare pentru combaterea indisciplinei în trafic. Nici măcar amenzile date nu acoperă cei aproape jumătate de miliard de lei aruncați pe mașina de remorcări auto, care nu poate fi folosită de către Primărie, de cele mai multe ori șoferii scăpând fără sancțiune.
Atunci când "omul de rând" este depășit de situaţie, ar fi obligația autorităților să intervină. Dar de unde să ceri, când multe pornesc de sus? În multe locuri din oraș unde au loc lucrări de reabilitare, impactul vizual nu este unul tocmai plăcut din punct de vedere estetic. Grămezi de piatră, saci de plastic, resturi de pavaj, gropi sau săpături, toate lăsate în urmă de muncitorii care lucrează de prea mult timp la reabilitarea orașului.
Majoritatea bistrițenilor, în frunte cu conducerea orașului, își doresc o “Bistriță europeană”, dar iluzia de european dispare când peisajul, în prea multe locuri din oraș, este "împodobit" de gunoaie, mașini parcate aiurea, sau lucrări de reabilitare care par să fie abandonate.
Cei care își doresc cu adevărat o comunitate prosperă, unde bistrițenii pot conviețui fără a se lovi zilnic de nereguli apărute mult prea ușor, sunt prea puțini și din nefericire domină cei fără bun simț, pe care nu-i interesează decât propriul confort și acționează în defavoarea celorlaţi bistrițeni.
Imaginile postate de Bistrițeanul.ro vorbesc de la sine, arătând mizeria lăsată în urmă de către bistrițeni, mașinile parcate aiurea și lucrările care par abandonate de autorități.