Librăriile Aletheia și Bistrițeanul.ro au oferit, de Crăciun, o carte extraordinară scrisă de președintele Klaus Iohannis care vorbeşte despre copilăria, adolescenţa, soţia sa, studenţia la Cluj şi despre cariera în învăţământ. Pentru a intra în posesia cărții, bistrițenii au fost rugați să-i adrese președintelui o întrebare. Ghici care...?
Pentru a primi cartea oferită cadou de Librăriile Aletheia și Bistrițeanul.ro – cartea intitulată „Pas cu pas” în care președintele României, Klaus Iohannis, povestește întâmplări din culise sau momente mai puţin cunoscute din viaţa sa publică și detalii haioase despre copilăria, adolescenţa, studenţia la Cluj, cariera în învăţământ, menționând și o legendă comică referitoare la Biserica Evanghelică din Bistrița – bistrițenii au fost provocați să răspundă la două întrebări relativ simple:
a.) La ce legendă comică se referă Klaus Iohannis în volumul autobiografic?
b.) Ce l-ați întreba pe Klaus Iohannis dacă ați avea ocazia să-l întâlniți și să-i adresați o singură întrebare...?
Ei bine, doi cititori s-au încumetat să intre în concurs i-au adresat președintelui României următoarele întrebări:
Radu Rostaș, Bistrița: „Dacă, în mandatul dumnevoastră de președinte al României, veți constata că faptele politice nu vi se potrivesc cu teoriile enunțate, înainte si de-a lungul campaniei electorale, vă veți modifica sistemul de principii sau acțiunile? Un 2015 plin de sănătate, voie bună și reușite vă doresc!”
Ioan Tuns (Măgurele, Mărișelu): „Desigur, întrebările şi nu întrebarea, care i se pot adresa preşedintelui Klaus Iohannis, sunt foarte, foarte multe, cu tematică diversă, dar mai ales de cea legată de felul cum va conduce ţara, politica internă şi externă a României de acum înainte, colaborarea cu partidele politice, cu alte ţări etc.... Eu îmi permit să adresez următoarea întrebare, omului şi nu neapărat preşedintelui Klaus Iohannis: „În perioada mandatului de preşedinte, pe colegii/prietenii din copilărie, şcoală, facultate, armată şi fostele locuri de muncă, îi va respecta şi-i va vizita la ei acasă, în localităţile lor de domiciliul, dacă i se iveşte ocazia să treacă în vizitele ce le va face prin ţară, prin localităţile acestora (chiar dacă ei locuiesc în satele ţării, exemple sunt şi în judeţul BN), sau îi va ignora?”
La întrebarea despre Biserica Evanghelică din Bistrița, răspunsurile au fost:
Radu Rostaș: „Întrebarea nu mă sperie. Dacă trebuie să ne luăm dupa legendă, este vorba de festa pe care le-au jucat-o câțiva bistrițeni ștrengari meșterilor sibieni, după o seară petrecuta in alcoolul carciumilor micului burg transilvanean. Nastrusnicii consumatori le-au scurtat oaspetilor franghia cu care masurasera inaltimea Bisericii Evanghelice, respectiv au taiat din ea vreo 2 metri, tocmai pentru ca acestia sa nu reuseasca constructia in Sibiu a unui turn mai inalt - asa cum isi propusesera de-acasa...”
Ioan Tuns: „În volumul autobiografic „Pas cu pas”, Klaus Iohanis se referă la legenda comică referitoare la modul în care sibienii dornici să facă turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu mai înalt ca cel de la Biserica Evanghelică din Bistriţa (75 m), au fost ,,păcăliţi” de bistriţeni. Bistriţenii au servit oaspeţilor o masa îmbelşugată, prilej în care au aflat scopul misiunii celor din Sibiu - măsurarea turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa (prin folosirea unei funii) ca să poată ei face în Sibiu un turn mai înalt. Scopul le-a fost dejucat de bistriţeni, care au tăiat o parte din funia folosită la măsurarea turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa (fără ştirea sibienilor). Acest lucru a făcut ca sibienii să construiască la Biserica Evanghelică din oraşul lor, un turn aproximativ de 73 m. În felul acesta turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa a rămas în continuare cel mai înalt turn din Transilvania...”
Ambele răspunsuri au fost corecte iar întrebările - interesante și pertinente, dar fericitul câștigător este domnul Radu Rostaș din Bistrița. Cei care doresc să citească volumul Pas cu pas nu trebuie decât să dea o raită pe la Librăriile Aletheia din Bistrița, acolo unde cartea poate fi cumpărată cu doar 15 lei.