În a doua parte a săptămânii trecute, secția de Cronici s-a mutat de pe Bulevardul Independenței peste podul Jelnei, unde funcționează și secția TBC. Reprezentanții spitalului susțineau că cele două au circuite separate și că există uși ermetice. Acestea sunt de fapt un dulap și o scară - atât separă bolnavii cu risc!
În urmă cu câteva zile, bolnavii secției Cronici au fost mutați din clădirea de pe Bulevardul Independenței în clădirea în care funcționează și secția TBC, peste podul Jelnei. 25 de bolnavi, majoritatea bătrâni, sunt tratați de joi la doi pași de bolnavii de TBC. (Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI)
Întrebată dacă există pericol de infectare, purtătorul de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență, dr. Mihaela Mastan, a susținut că cele două secții au circuite separate:
„Cele două secții au circuite complet separate. Sunt la etaje diferite și au ușile blocate. În plus, cazurile de TBC, după prima doză de tratament pot să se întoarcă în colectivitate pentru că nu mai prezintă pericol. Cronicii au mai fost acolo în urmă cu câțiva ani. Nu am avut niciun incident, sunt circuite separate și între TBC și Pneumologie”, susținea în urmă cu câteva zile dr. Mihaela Mastan.
Circuitele separate despre care vorbește purtătorul de cuvânt al spitalului ar presupune ca bolnavii celor două secții să nu se întâlnească nici măcar în curte. Ori ușile ermetice sau pereții despărțitori la care se referă reprezentantul unității spitalicești sunt de fapt… un dulap și o scară.
Acest lucru a fost confirmat de mai multe fotografii trimise redacției de către un aparținător, la doar două zile după această mutare. Bolnavii de la TBC sunt la primul etaj, în timp ce cronicii sunt la parter. Bolnavii de tuberculoză folosesc, se pare, o scară comună și trec pe lângă „ușa ermetică” zilnic. Ajung în aceeași curte, care, se pare nu este nici ea delimitată corespunzător.
De parcă nu era suficient, cei 25 de bolnavi cronici au o singură toaletă, nu au vestiare și nici sală de mese!
Personalul medical din cadrul secției de Cronici susține că nici mutarea nu s-a făcut cum trebuie. Paturile, mobilierul și lenjeria de pat au fost igienizate înainte de mutare, au fost transportate cu un tractor insalubru, iar la destinație nu s-a mai refăcut igienizarea.
Deși purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență susține că secția TBC are toate documentele în ordine, ultimul control al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița a scos în evidență că două funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
Se pare că printre ele se numără și Secția TBC, unde ar fi fost găsite cele mai multe nereguli, unitatea spitalicească primind cea mai mare amendă. Mai multe despre acest subiect AICI.
De ce sunt bătrânii și cronicii predispuși la infectarea cu TBC?
Ce a mai omis să precizeze reprezentanta Spitalului Județean de Urgență este faptul că cronicii și bătrânii în general sunt categorii de risc în cazul infectării cu TBC.
Deși nu este la fel de contagioasă ca și gripa, tuberculoza poate fi transmisă prin tuse, strănut și chiar vorbire. Printre persoanele predispuse la îmbolnăvirea de TBC se numără bolnavii cronici, cu afecțiuni precum diabetul zaharat sau ciroză, cei din colectivități precum penitenciare, spitale, azile, cămine și vârstnicii. Culmea, secția de Cronici îndeplinește trei condiții de risc.