Zilele trecute la Tribunalul Bistrița-Năsăud a ajuns o adresă, de trei pagini, în care expertul tehnic judiciar în topografie, Adrian Pâslaru, cel care a fost desemnat să efectueze expertiza tehnică în cazul pădurii Codrișor se plângea că primăria îl împiedică să-și facă treaba și nu îi pune la dispoziție fișierele editabile ale PUG-urilor.
"Să puneți în vedere reprezentantului pârâtei, Primăria Municipiului Bistrița, să nu mă ia de fraier și să țină cont că am calitatea de expert[1], ceea ce presupune suficiente cunoștințe în materie de hărți digitale sau analogice, de cum se realizează un Plan Urbanistic și mai ales de ce formate se utilizează în acest scop. În condițiile în care Primăria Municipiului Bistrița solicită fișiere tip DWG pentru avizarea unui plan parcelar sau eliberarea unui Certificat de Urbanism de dezlipire/alipire, mi-e imposibil să cred că PUG-ul (care este un instrument de lucru al serviciului de Urbanism) este studiat cu rigla și compasul așa cum se făcea în secolul trecut" se arată în adresa trimisă de expertul care apelează inclusiv la dicționarul explicativ al limbii române pentru a lămuri instanța ce e acela un expert ([1] Specialist cu o pregătire înaltă; om care posedă cunoștințe fundamentale într-un anumit domeniu de activitate. (Noul dicționar explicativ al limbii române – Editura Litera internațional 2002), Adrian Pâslaru.
La rândul său, municipalitatea are o explicație cat se poate de simplă: "Primăria municipiului Bistrița nu deține documentele pe care domnul expert le dorește în variante executabile. Fișierele pe care le avem sunt în formatul care i-au fost puse la dispoziție și acestuia. Nu am avut nevoie de fișierul original, care poate fi editat pentru că nu avem ce face cu acesta. În plus, trebuie un program special pentru a putea fi accesat, program care trebuie cumpărat cu licență și de care municipalitatea nu are nevoie. Și la Agenția pentru Protecția Mediului situația este similară. Am trimis planșele printate, așa cum au și ei nevoie de ele. Nicăieri nu scrie că au nevoie de fișierele executabile. Nici noi nu avem nevoie de acestea, motiv pentru care am cerut firmei care s-a ocupat de realizarea Planului Urbanistic General materialul doar în variantele în care ne-au interesat pe noi. Nu am avut nevoie de fișierele executabile, de cele originale" susțin reprezentanții Primăriei care nu se tem nici de percheziția pe care o cere voalat expertul. "Vor avea o surprinză. Și în calculatoare există fișierele în același format" mai spun angaja'ii municipalității
În aceste condiții expertul este nevoit să își ia aparatura din dotare și să se apuce de măsurat singur, încă odată, întreaga pădure Codrișor și apoi să elaboreze expertiza cerută de Tribunalul Bistrița-Năsăud, lucru care va mai dura cu siguranță luni în șir, dacă nu ani.