Bistrița are o problemă. Una mare și care-i afectează pe toți bistrițenii. Pentru rezolvarea ei ar fi nevoie de un parlamentar care să facă un proiect de lege, lobby și presiuni politice astfel încât Bistrița să nu mai piardă zeci de miliarde de lei vechi anual din impozitele marilor contribuabili locali, virate de doi ani direct la București.
În psihologia maselor se spune că poți aplica orice măsură usturătoare, chiar și fiscală, cu condiția să nu-i afecteze pe toți deodată. Așa gălușca se înghite ușor.
Bistrița pierde anual milioane de lei la bugetul local (160 miliarde lei vechi numai în ultimii 2 ani) pentru că o prevedere legislativă spune că impozitele de la marii contribuabili trebuie să se vireze la București.
E adevărat, bistrițenii nu simt direct pe pielea lor că pierd acești bani, așa că de ce ar protesta și s-ar supăra sau măcar i-ar interesa efectele unei astfel de măsuri?!Alta ar fi situația dacă ar conștientiza că această măsură îi afectează pe fiecare, ca locuitori ai orașului, pentru că prin această măsură aberantă și hoțească Bistrița pierde fonduri din care s-ar putea susține investiții proprii deloc neglijabile.
Primarul umblă după credite pentru investiții precum Wonderland, dar nu îl văd făcând scandal sau presiuni, inclusiv politice (având în vedere că formațiunea din care face parte e acum la putere), prin care să readucă acești bani la bugetul local. Cât timp există bănci și creditori, de ce s-ar lupta pentru niște bani pe care-i merităm, dar ar trebui să tulbure niște ape politice și interese foarte mari. Bucureștiul ar ceda ușor așa bănet?
Personal, mi se pare o pierdere uriașă și nu numai pentru Bistrița. Sunt și alte primării în județ care s-au dezvoltat de pe urma marilor afaceri derulate în zona lor și acum toți primarii și consilierii stau și se uită lung cum nu mai au banii în buget și parcă aplică o gândire de genul ”și ce dacă?!”
Dar, tocmai ce trecurăm peste o campanie electorală, în care mulți dintre candidați au promis vrute și nevrute, confundând de multe ori rolul parlamentarului și profitând de naivitatea electoratului care crede că parlamentarul le schimbă viața prin măsuri directe luate în plan local (vezi crearea de locuri de muncă).
Astăzi avem un caz clar în care un parlamentar poate rezolva o problemă locală gravă și care afectează toți electorii. Ar putea-o rezolva prin întocmirea unui proiect legislativ și exercitarea de lobby politic pentru anularea unei aberații fiscale care ”fură cu tupeu” din banii de dezvoltare ai comunităților mici.
Deci, căutăm un parlamentar curajos dintre cei opt pe care-i avem, care să ne reprezinte cu adevărat interesele, așa cum susțineau negru pe alb în urmă cu o lună. Ce credeți, găsim vreunul?!