Subsemnaţii Cioncă Florin, Cioncă Cosmina şi Baciu Dorel cetăţeni ai municipiului Bistriţa şi proprietari ai terenurilor şi construcţiilor de pe str. Irisului, nr. 7 respectiv 5 aducem la cunoştinţa dumneavoastră această reclamaţie prin sesizarea unor nereguli în legatură cu proiectul public „Amenajare teren de sport – str. Busuiocului, nr. 8”.
1. În obţinerea autorizaţiei de construcţie nr. 873/75679/12.10.2015 nu s-a ţinut cont de respectarea L50/1991- privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Anexa 1 a documentaţiei tehnice la pct.2.5.6 trebuia să conţină: „Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în forma autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate - şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora - pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.” Cu această ocazie, noi, subsemnaţii, vecinii terenului în cauză ne exprimăm ferm refuzul în acceptarea acordului pentru realizarea proiectului „Amenajare teren sport”, care cu siguranţă are o altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate (case de locuit şi biserica).
2. În obţinerea autorizaţiei de construcţie nr. 873/75679/12.10.2015 şi a proiectului aferent precum şi a documentaţiei tehnice nr.873/75679/12.10.2015 nu s-a respectat regimul economic şi tehnic cerut prin certificatul de urbanism nr. 1357/06.08.2014 cu prelungirea aferentă, nu s-a respectat PUG-ul aprobat prin hotărârea Consiliului local Bistriţa 136/2013 , HGR 525/1996 precum şi Regulamentul Local de Urbanism care la cap. II.5 Zona spaţiilor verzi – V, articolul 2 – Utilizari admise cu condiţionări spune pentru V2 (categoria în care este încadrat terenul): „se admit noi clădiri pentru cultură, sport, recreere şi anexe, cu condiţia ca suprafaţa acestora însumată la suprafaţa construită existentă şi menţinută, la cea a circulaţiilor de toate categoriile şi a platformelor mineralizate, să nu depăşească 15% din suprafaţa totală a parcului”. La faţa locului s-a realizat deja o platformă asfatată pe 90% din suprafaţa totală, iar aleile, parcajele, arborii şi gardul viu probabil vor fi invizibili.
Având în vedere cele relatate mai sus solicităm anularea imediată a Autorizaţiei de construcţie nr.873/75679/12.10.2015 care nu reprezintă decât o încălcare gravă a legislaţiei în vigoare şi un abuz în serviciu a celor care au analizat, avizat si aprobat documentatia necesara proiectului respectiv precum si a celor care au emis aceasta autorizaţie. Solicităm de asemenea oprirea urgentă a lucrarilor şi emiterea unei autorizaţii de desfiinţare a construcţiei deja realizate pentru aducerea terenului la faza iniţială sau la respectarea cerinţelor PUG (POT maxim 15%).
Având în vedere că această construcţie se realizează din banii publici nu putem spune decât că ceea ce s-a realizat până acum este o ofensă adusă populaţiei, populaţie în a cărei slujbă se presupune că ar trebui să fiţi, domnule primar Ovidiu Creţu!
Dacă în 24 de ore de la primirea prezentei nu se iau măsurile ce se impun ne vom adresa tuturor instituţiilor abilitate ( Instanţa de judecată, DNA, Curtea de Conturi) pentru îndreptarea situaţiei de fapt şi de drept şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în nerespectarea legii pe banii publici.