Folosite în industria alimentară, cosmetică şi farmaceutică, fructele de cătină sunt un adevărat miracol pentru organism şi sunt folosite pentru multe produse mai ales că are multe proprietăţi antioxidante. Cine vrea să fie sănătos găseşte din belşug cătină în Piaţa Decebal, iar preţul nu este deloc mare.
Cătina este o plantă care poate fi cumpărată doar în piaţă. Nu o găseşti în aprozare sau supermarket-uri, însă culegătorii de cătină ştiu că aceasta este la mare căutare în această perioadă. Merg zeci de kilometri pe jos pentru a aduna fructul minune şi când au câteva kilograme vin la piaţă.
Ludovica Cifor vine din Domneşti cu autobuzul în fiecare zi şi aduce la piaţă cătină. Femeia ştie că multă lume cumpără cătină şi chiar dacă umblă mult pe jos pentru a o culege este bucuroasă că face un ban în plus.
„Profităm şi noi de tot ce ne dă natura şi Dumnezeu. A fost un an bun şi cătina s-a făcut. Eu de câţiva ani culeg cătină şi vin cu ea la piaţă. Sunt oameni care cumpără în fiecare an pentru că ştiu ce bună e. Se fac siropuri, unii o folosesc cu miere. E tare bună”, ne-a povestit femeia.
Fructele de cătină au foarte multe beneficii pentru organism pentru că au un conţinut bogat de antioxidanţi, vitaminele A, B1, B6, C, K şi P. În plus acestea conţin betacaroten care este benefic pielii şi ochilor.
Fructele de catina pot fi consumate ca atare, în starea lor naturală, pot fi preparate cu miere sau sucul lor poate fi diluat cu apă.
Pe lângă faptul că este un bun vaccin antigripal, cătina- „ginsengul romanesc" este un duşman pentru boli precum cele de piele, stress, anemie, hepatită şi întăreşte inima.
Un kilogram de cătină se vinde cu 10 lei, iar bistriţenii au de unde să cumpere pentru că în piaţă sunt mulţi comercianţi care vând fructul minune.