Reprezentanții Administrației Parcului Național Munții Rodnei, alături de Garda Forestieră, au luat la numărat caprele negre de pe teritoriul ariei protejate. Deși numărul caprelor negre a crescut în ultimul deceniu, acesta este de patru ori mai mic decât cel dorit.
În data de 19 octombrie, Parcul Național „Munții Rodnei” a fost luat la pas în căutarea de capre negre. Este vorba despre evaluarea anuală a efectivelor de capră neagră, unul dintre animalele protejate prin lege.
Potrivit biologului parcului național Claudiu Iușan, deși numărul caprelor negre a crescut în ultimul deceniu, acesta este departe de dezideratul de 600 de exemplare.
„Avem 122 de capre negre identificate în parc. Pot să vă spun că numărul de capre negre încă este scăzut în parc. Habitatul potențial este pentru o populație mai mare, însă unii factori contribuie la un efectiv încă scăzut. Totuși existența administrației parcului din 2004 până în prezent își spune cuvântul, astfel că în 2004 s-au inventariat 36 de exemplare și s-a ajuns ca în 2017 să existe un nucleu bun de 122 de exemplare. Undeva în jurul cifrei de 600 estimativ ar fi efectivul optim”, a declarat pentru Infomm.ro, biologul Parcului Național, Claudiu Iușan.
Din păcate, de vină pentru numărul scăzut de capre negre nu sunt doar carnivorele mari, ci și braconierii și incapacitatea autorităților locale de a controla fenomenul.