Casele tradiționale românești scad la număr de la un an la altul, atrage atenția directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure. În locul lor, oamenii ridică imobile dotate cu termopane și bare din inox, iar în loc de grajd, aceștia își fac garaje.
Mai mulți elevi, studenți și profesori de la Universitatea de Arhitectură din Cluj Napoca, de la Facultatea de Istorie și Filosofie (UBB Cluj) și de la Liceul de Arte Corneliu Baba Bistrița au luat la pas Valea Someșului pentru a inventaria casele tradiționale românești, în cadrul unui proiect intitulat "Inventarierea arhitecturii vernaculare din Transilvania de Nord - Valea Someșului Mare".
Aceștia au inventariat deja peste 150 de case din localități ca Romuli, Telciu, Runcu Salvei, Salva sau Zagra, și au ajuns la concluzia că satele au "împrumutat" elemente din arhitectura urbană, iar imaginea de ansamblu nu este tocmai cea mai potrivită.
Cei care locuiesc la țară preferă să își ridice case impunătoare, cu termopane și bare din inox, iar în casele vechi au rămas să locuiască numai bătrânii.
Aceștia au atras atenția asupra faptului că au început să dispară până și grajdurile, în locul lor fiind ridicate garaje.
După ce vor termina de inventariat casele tradiționale românești de pe Valea Someșului, cei care au gândit acest proiect doresc să realizeze un altul, iar cu bani veniți fie de la Uniunea Europeană, fie de la Guvern, să încerce să le reabiliteze și să le integreze într-un circuit turistic.