Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Acesta zi semnifica botezul lui Iisus in raul Iordan. De Boboteaza preotii umbla cu Crucea sau cu Iordanul si sfintesc casele credinciosilor. Slujitorii Domnului spun ca bistritenii nu ii mai primesc ca in alti ani.
Acestia sfintesc apa si stropesc casele si membrii familiilor pentru a fi feriti de boli si de tot raul.
La Jelna traditia spune ca preotul trebuie intampinat cu o lumanare aprinsa atunci cand vine cu crucea, lumanare cu care stapanul casei trebuie sa mearga la vecinul ce sta langa el pentru a-i aprinde si lui lumanarea.
“Din pacate, nu se mai respecta traditiile. Oamenii nu mai asteapta ca in alti ani sa vina popa cu crucea. Multi de aici, din Jelna, sunt plecati in strainatate si gasim portile si usile caselor inchise. Eu aici am cam 150 de case la care ar trebui sa merg cu Iordanul, dar cam 65 sunt inchise si nu este nimeni sa ne primeasca, fie pentru ca sunt plecati in strainatate fie pentru ca nu mai tin atat de mult la datini si obiceiuri”, a povestit preotul din Jelna, Vasile Sasarman, pentru Bistriteanul.ro.
In satul Caila, de Boboteaza, preotul este insotit de copiii din sat care merg pe ulita din casa-n casa si striga “ chiralesa” pentru ca gazdele sa afle din timp de apropierea preotului care le va sfinti casa.
Credinciosii aprind o lumanare si il asteapta pe duhovnic cu grau fiert si vin rosu, iar copii primesc mere si nuci.
Preotii merg in casele credinciosilor pentru a vesti Botezul Domnului si pentru a-i stropi cu aghiasma mare.
Slujba de Boboteaza din biserica se sfarseste in apropierea unei ape curgatoare sau a unei fantani pentru sfintirea apei.
Credinciosii isi iau acasa apa sfintita care se pastreaza, traditia spunand ca are puteri miraculoase si ca este vindecatoare de boli.