Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  153 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Casa Dracula, parc solar și fântână arteziană la Lamă – printre proiectele muncipalității până în 2030

27/04/2017 17:26:53 Raluca NECHITI  
283 de proiecte care urmează să fie realizate pe fonduri europene sau din bugetul local sunt cuprinse în strategia de dezvoltare a municipiului Bistrița, recent reactualizată. Cele mai multe vizează dezvoltarea economică. Cum va arăta orașul în 2030:

Consilierii municipali ar fi trebuit să dezbată astăzi strategia de dezvoltare locală, pentru 2015-2030, recent reactualizată de o firmă din Iași.

Chiar dacă așteptările legate de strategia de dezvoltare, care a fost dezbătută săptămâna trecută, sunt cu mult mai mari, în strategie participanții la dezbaterea publică regăsind o serie de inadvertențe și lipsuri, iar datele din strategie nu ar fi tocmai actuale, proiectul privind aprobarea strategiei de dezvoltare va intra în dezbaterea consilierilor locali însă numai săptămâna viitoare, ședința de astăzi fiind suspendată. 

Strategia cuprinde nu mai puțin de 283 de proiecte pentru Bistrița care urmează să fie realizate până în 2030. Cele mai multe vizează dezvoltarea economică, fiind vorba despre 111 proiecte, alte 75 vizează domeniile sociale, 24 clima, șase demografia și 67 mediul.

O parte din aceste proiecte urmează să fie depuse pentru finanțare pe fonduri europene, iar altele vor fi realizate cu fonduri de la buget sau din alte surse. Pe lângă crearea incubatorului de afaceri, în domeniul dezvoltării economice este prins în strategia de dezvoltare și realizarea unui parc științific sau tehnologic care ar costa 3,5 milioane de euro.

Strategia vizează și realizarea a trei pasaje auto peste calea ferată pe strada Romană, strada Grigore Pletosu și Sergiu Celibidache, extinderea drumului de centură până înainte de localitatea Livezile, optimizarea acestuia prin amenajarea unor bretele de acces și a unor sensuri giratorii menite să fluidizeze traficul, reabilitarea trecerilor la nivel cu calea ferată, modernizarea străzii Tărpiului, realizarea de parcări, conturarea unor străzi noi, optimizarea accesului prin amenajarea de poduri și punți pietonale peste râul Bistrița în zona cartierului Independenței Sud, Viișoara, strada secundară de legătură cu Emil Rebreanu și pe Valea Ghinzii, realizarea unui sens giratoriu la intersecția dintre Simion Mândrescu și Drumul Național 17 C care să fluidizeze și să segmenteze fluxul de trafic în funcție de destinație, realizarea unui drum expres cu patru benzi spre Năsăud, reabilitarea podurilor și a punților.

Se prevede de asemenea, încurajarea înființării în localitățile componente ale municipiului a unor unități de producție de alimente ecologice – sere, solare, ciupercării.

Piețele și promovarea comercializării produselor autohtone vizează și ele proiecte europene, însă nu este uitată nici revitalizarea zonei tradiționale viticole.

Pe lângă reabilitarea imobilelor din proprietatea municipiului Bistrița, strategia vizează și reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor situată pe strada Alexandru Odobescu, modernizarea Pieței Petru Rareș și realizarea unei linii de transport de agrement - linia albastră varianta hop-on hop-off - existentă în alte orașe turistice.

În plus, municipalitatea vrea să amenajeze și o serie de puncte de belvedere deasupra orașului. Nici zona lacului MHC nu este uitată, locație unde municipalitatea ar putea amenaja cu milion și jumătate de euro o zonă turistică și de promenadă.

Tot un milion și jumătate de euro ar urma să coste și amenajarea unei locații conectate la Mitul Dracula -  o Casă Dracula de pe strada Liviu Rebreanu.

Turismul și promovarea acestuia, care include și evenimente numeroase - au și ele un loc bine conturat în strategia de dezvoltare a orașului până în 2030, de aici nelipsind nici realizarea complexului Wonderland.

Până în 2018, conform strategiei, am putea avea și Piața Cărții, în Piața Mică zona Spiru Haret, un proiect care ar putea fi realizat din bugetul local și care ar costa 11.500 €.

Grădinițele și școlile din municipiu sunt cuprinse și ele pentru finanțare, în proiect aflându-se și crearea de cămine pentru studenți, proiect care ar ajunge la 1,8 milioane de euro.

În viitor municipalitatea vrea să creeze și 160 de apartamente sociale la Viișoara, locuințe de necesitate, dar și un centru pentru victimele violenței în familie. Este luat în calcul și amenajarea unui parc fotovoltaic pe un teren special destinat producției de energie electrică în zona Sigmirului, proiect estimat la 15 milioane de euro, care ar urma să se finalizeze în 2030.

De asemenea, municipalitatea intenționează să susțină amenajarea a altor 200 de unități locative pentru tineri în cartierul Subcetate proiect care ar ajunge la 4,8 milioane de euro.

Realizarea unei fântâni arteziene în cartierul Andrei Mureșanu, modernizarea bulevardului Republicii, interzicerea accesului cu autovehicule în centru istoric - sunt alte proiecte pe care municipalitatea le adoptă prin strategia de dezvoltare a orașului.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro