Nu mai puțin de 6 cărți au fost scrise pe parcursul anului 2015 în Penitenciarul Bistrița. Pentru aceste lucrări au garantat profesori universitari din Cluj, Arad și Alba. DNA a anunțat în cadrul unui comunicat de presă că va lua la puricat profesorii universitari care au coordonat sau validat aceste „lucrări științifice”.
Inspirația i-a pălit și pe deținuții încarcerați în Penitenciarul Bistrița. Nu mai puțin de 6 cărți au văzut lumina tiparului în cursul anului trecut. Printre cei care s-au simțit inspirați după gratii s-a numărat și fostul șef al Finanțelor Publice, Sabin Ilieși, care a și fost eliberat, dar și fostul primar al orașului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Sorin Apostu a scris trei cărți în 2015: „Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare”, garantată de profesorul universitar Cornel Laslo, din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, „Norme de igienă în unitățile de alimentație”, coordonată de profesorul universitar doctor Sevastița Muste, din cadrul aceleiași universități și „Controlul calității laptelui, produselor lactate și a mierii”, validată de conferențiarul Dorin Țibulcă, de la aceeași unitate de învățământ.
Sabin Ilieși, fostul șef al Finanțelor bistrițene a scris două cărți în anul 2015: „Veniturile statului și controlul financiar de stat”, garantată de conferențiarul universitar Sorin Borlea, din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad și „Biruință în suferință”, lucrare coordonată de preotul clujean Florin Bozântan, de la Facultatea de Teologie Greco Catolică din cadrul UBB.
De asemenea, Andrei Dan Hosu, un deținut condamnat la trei ani de închisoare pentru tâlhărie calificată a scris „Iertarea În Hristos din perspectiva Noului Testament”. Lucrarea a fost coordonată tot de un Slujitor al Domnului, preotul Mihai Himcinschi de la Universitatea 1 Decembrie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Toți acești profesori au fost luați în vizorul DNA, care a anunțat ieri, într-un comunicat de presă, că a deschis un dosar penal în cazul cărților scrise de deținuți și că face verificări privind favorizarea făptuitorului. Vizați sunt și reprezentanții editurilor care le-au publicat, dar și funcționari ai ANP, care au propus eliberarea.
Mai mult, Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi că va promova abrogarea dispoziției care permite ca deținuții care scriu cărți științifice să primească o reducere de pedeapsă de 30 de zile.
Atât Sabin Ilieși, cât și Andrei Dan Hosu au reușit deja să iasă din penitenciar folosindu-se de „lucrări științifice”. Cel care mai poate fi „afectat” de abrogarea dispoziției propusă de ministrul Raluca Prună este fostul primar al orașului Cluj-Napoca, acesta fiind încă închis în Penitenciarul Bistrița.