Nu este tradusă în română dar, publicată anul trecut la una dintre cele mai valoroase edituri din Marea Britanie, cartea scrisă de un bistrițean a reușit să cucerească atenția tuturor și să impresioneze prin contribuția originală. Este pentru prima oară când un român cucerește o asemenea distincție.
Volumul „Ruling Ideas: how global neoliberalism goes local” a primit premiul pentru economie politică internațională a asociației British International Studies Association, parte a International Political Economy Group (IPEG).
A fost vorba despre o competiție foarte strânsă pe care bistrițeanul Cornel Ban a câștigat-o grație cărții sale publicate anul trecut la Oxford University Press și votate de peste 350 de membri IPEG.
Cei șase membri ai juriului și-au motivat decizia subliniind că autorul român „aduce o contribuție originală în dezbaterea referitoare la deseori ambiguul concept al neo-liberalismului”, că acesta „oferă detalii empirice consistente asupra evoluției dominante a ideilor economice care contează, transpuse în acțiune politică practică”. A fost apreciată, totodată, în cartea lui Cornel Ban și „cercetarea serioasă a studiilor de caz care demonstrează descoperiri empirice inedite”.
IPEG premiază în fiecare an, din 2006 încoace o carte publicată în precedentul an calendaristic, fiind vorba despre un premiu care implică un enorm prestigiu și dincolo de granițele Marii Britanii, precizează British International Studies Association, atât datorită sistemului democratic și deschis de votare a nominalizărilor (fiind, deci, onorant pentru fiecare volum care ajunge pe lista scurtă a finaliștilor), cât și datorită faptului că cele 4 cărți care ajung în finală sunt citite și apreciate de 6 jurați specialiști la cel mai înalt nivel. Criteriile care stau la baza verdictului final au în vedere inovația conceptuală a lucrării, analizele empirice, contribuțiile și conexiunile cu literatura științifică de specialitate, limpezimea expunerii sau calitatea argumentelor.
Tot grație acestui volum, Cornel Ban a fost nominalizat în 2016 la gala „Oamenii Timpului”.
Cornel Ban s-a născut în Prislop (actualul Liviu Rebreanu), a urmat cursurile Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a studiat Literatură Comparată și Drept la Babeş-Bolyai, a predat la Parva, o vreme, făcând naveta 20 de kilometri cu autobuzul, a fost avocat, dar a renunţat la această meserie de dragul satisfacţiilor pe care le presupune cariera de profesor, este doctor în ştiinte politice, a studiat la Universitatea din Maryland şi la Brown University, este co-director al Centrului de Cercetare pentru Politici Globale al Universităţii Boston (SUA).
A publicat articole pe teme legate de migraţie, dinamica economiei sociale europene, dezbateri economice în puterile economice emergente şi Brazilia, guvernanţă transnaţională în Europa şi transformările recente ale economiilor din periferia mediteraneană şi sud-est europeană.
Profesorul din Năsăud a publicat în 2014 la Editura Tact din Cluj-Napoca volumul „Dependenţă şi dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc”, considerată una dintre cărţile de referinţă ale anului, iar în acest an, în martie, a publicat un nou volum destinat specialiştilor – „Ruling Ideas. How global neoliberalism goes local” despre care cei de la Amazon afirmă că „pentru prima oară se teoretizează şi se testează empiric mecanismele care fac ca ideile neoliberale să se manifeste mai radical în anumite ţări şi moderat în altele”.
Volumul este publicat la prestigioasa editură Oxford University Press, fapt care ar putea să-i faciliteze lui Cornel Ban avansarea într-un post de profesor universitar la Boston.