Cartea s-a epuizat ca pâinea caldă încă de la apariţie şi se va bucura de o nouă „înfăţişare”, fiind transformată într-un spectacol intitulat „Refracţie”, gândit şi croit ca instrument artistic multifuncţional, un spectacol estetic şi educaţional complex – dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.
Ideea spectacolului “Refracţie” a pornit de la volumul semnat de Ana Dragu, Mâini cuminti. Copilul meu autist, apărut în primăvara acestui an, la Editura Polirom, şi disponibil acum şi în ediţie digitală.
Mâine seară, în avanpremieră, Club Control (Str. Constantin Mille, nr. 4) din Bucureşti va prezenta spectatorilor din capitală avanpremiera acestui spectacol, mai precis o repetiţie cu public. Evenimentul este organizat de Asociaţia Uma Ed România şi este finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti (ARCUB) şi Primăria Municipiului Bucureşti, în cadrul programului cultural „Eşti Bucureşti 2015”.
Bazată pe o poveste reală, cartea Mâini cuminţi. Copilul meu autist prezintă povestea lui Saşa de la diagnosticare până în prezent, cu toate incertitudinile şi temerile, dar şi cu bucuriile şi progresele făcute pas cu pas.
Ana Dragu, poetă şi jurnalistă, a aflat în 2006 că fiul ei suferă de autism când acesta avea doi ani. De atunci, s-a documentat continuu şi s-a implicat activ în recuperarea lui. Ana Dragu este şi fondatoarea şi preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, a înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” din Bistriţa şi revista 2 Elefanţi. Revista despre autism, prima publicaţie periodică de această specialitate din România. A publicat peste 100 de articole despre autism şi două volume de poezie, Păpuşa de ceară (2008) şi Păzitoarea (2012), ambele la Editura Charmides.