Toamna este anotimpul schimbărilor, al melancoliei. Culori atât de diferite şi, totuşi, atât de bine combinate, de la cele mai aprinse până la tonurile cele mai pale, pasteluri cum n-ai ocazia să priveşti prea des, nuanţe pe care doar natura în măiestria ei a reuşit să le aducă la desăvârşire întâlnim la tot pasul.
La acest spectacol magnific al naturii omul este spectator. Toamna este un anotimp bogat şi plin de resurse, adeseori sărbătorit în grădiniţe în perioadele de evaluare ale proiectelor tematice de sezon sub forma unor manifestări artistice care se deosebesc între ele atât prin conţinutul spiritual cât şi prin prezentarea inedită în funcţie de fantezia şi ingeniozitatea fiecărei educatoare.
Însă toate serbările anului au menirea de a hrăni sufletul copilului pe plan imaginativ şi spiritual şi de a-l sensibiliza pe plan afectiv. Serbarea intitulată “Carnavalul Toamnei” organizată de d-nele prof. Ganea Georgeta şi Lazea Ionela de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa, pe lângă caracterul social pe care-l poartă, a constituit şi o ocazie de evaluare sumativă a proiectul tematic “Foşnet şi culoare pe cărările toamnei ”.
Proiectul, desfăşurat cu grupa de copii pe care o conduc doamnele profesoare, grupa mare C, s-a derulat pe o perioadă de 5 săptămâni, în perioada 30.09.2013 – 01.11.2013, şi a cuprins subtemele: Covor de frunze ruginii, Coşul cu fructe de toamnă, Legumele toate, toate sunt izvor de sănătate, Ce se întâmplă cu vieţuitoarele toamna?, Parfum de toamnă.
Activităţile realizate în cadrul proiectului tematic s-au desfăşurat prin acţiuni atractive, prin care au fost implicaţi cât mai mult preşcolarii: salate de fructe şi legume (sub temele Coşul cu fructe de toamnă, Legumele toate, toate sunt izvor de sănătate), jucării şi fructe şi legume, vizite la aprozar şi florării, plimbări, observări spontane şi dirijate în natură.
În cadrul carnavalului copiii au avut ocazia să le prezinte invitaţilor un program artistic alcătuit din cântecelele, poeziile, jocurile de degete şi jocurile cu text şi cânt învăţate pe parcursul celor 5 săptămâni de derulare a proiectului. Copiilor le place să reproducă natura, să-şi vadă expuse lucrările, să îşi arate cu mândrie realizările tuturor celor care sunt în preajma lor – prieteni, musafiri, cadre didactice şi părinţi – indiferent de vârsta lor.
Munca de creaţie a elevilor a oferit rezultate care au meritat să fie cunoscute şi preţuite şi care au fost puse în valoare printr-o expoziţie cu lucrările realizate. Deoarece pe tot parcursul proiectului doamnele profesoare au avut o colaborare excelentă cu părinţii, împreună cu preşcolarii grupei au hotărât să le pregătească acestora nişte surprize sub forma unor arici confecţionaţi din compoziţie de salam de biscuiţi, dar şi a unor aranjamente din materiale din natură pe care părinţii să le poată admira acasă.
După prezentarea programului artistic şi vizitarea expoziţiei cu lucrările copiilor părinţii i-au răsplătit şi ei pe cei mici cu bunătăţi specifice acestui anotimp: prăjituri cu mere, cozonaci cu mac sau nucă, mere coapte, dovleac copt şi multe alte delicii.
Modul de finalizare a unui proiect tematic desfăşurat sub forma unei sărbători, a unui “carnaval” al toamnei a avut un mare succes în rândul preşcolarilor, dar şi în rândul părinţilor, care au sugerat repetarea acestui tip de întâlnire în fiecare toamnă.
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa
prof. Lazea Ionela şi Ganea Georgeta