Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, semnala zilele trecute, că în România sunt „2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior ” – în Bistrița-Năsăud fiind vorba despre 32 de clădiri în această situație. Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud vine cu explicații:
„Este vorba despre un procent de 7,47%, adică 32 de clădiri din totalul de 455 de clădiri în care se desfășoar[ activități didactice. Sunt școlile care funcționează în sate în care nu există canalizare și școli cu foarte puțini elevi. În Slătinița, de pildă, școala are fosă septică, dar nu există canalizare”, a precizat Monica Buboly, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.
De această problemă ar trebui să se ocupe primăriile care administrează și unitățile școlare, iar primarii din aceste localități probabil că și-au structurat prioritățile și investițiile în funcție de necesitățile comunității – susține ISJ Bistrița-Năsăud.
Între cele 32 de școli cu toalete în curte se regăsesc însă și trei care vor intra în program de reabilitare, în cursul anului 2018: școala din Petriș, din Silivașu de Câmpie și din Tureac.
Celelalte școli care au în continuare grupuri sanitare în curte sunt școlile din Sîniacob și Chiraleș aparținând de Lechința, școlile din Țăgșor și Budești Fînațe (structuri aparținând de școala din Budești), școala din Vermeș (2 toalete în curte), școlile din Coldău și Figa (care aparțin de „Grigore Silași” din Beclean), școlile din Nimigea de Jos, Mititei, Mogoșeni și Mintiu (structuri aparținând de școala din Nimigea), școlile din Dorolea și Cușma (structuri aparținând de Livezile), școlile din Bozieș, Manic și Jimbor Fînațe (structuri aparținând de Chiochiș), școala din Crainimăt (structură a școlii din Șieu Măgheruș), școala din Slătinița (2 toalete în curte), școlile din Șieu Odorhei și Agrișu de Jos (structuri aparținând de Șieu Odorhei), școala din Visuia (structură aparținând de Miceștii de Câmpie), școala din Dumitrița, Grădinița cu program normal Tunel (structură aparținând de Poiana Ilvei), școlile din Sînmihaiu de Câmpie și Zoreni (structuri aparținând de Sînmihaiu de Câmpie), școala din Milaș și școlile din Dobricel, Sita și Hălmăsău (structuri aparținând de Spermezeu.