Parada portului popular care se va desfăşura pe Bulevardul Decebal mâine după-amiază se anunţă una cu totul spectaculoasă: o caleaşcă trasă de 6 cai va deschide calea unor care alegorice! Nu vă imaginaţi în mijlocul carnavalului de la Rio sau al celui din Constanţa: carele noastre alegorice vor fi împodobite cu obiecte populare reprezentative.
Parada grupurilor şi ansamblurilor invitate la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei” se anunţă a fi una cu totul spectaculoasă. Oficialităţile care vor veni vineri după-amiază, de la ora 17.00 pe Bulevardul Decebal – vor asista la un moment coregrafic special: drapelele uriaşe (4x2 metri!) ale Serbiei, Algeriei, Israelului, Germaniei, Letoniei, Bulgariei, Greciei, Croaţiei, Turciei şi României vor fi mânuite cu multă dibăcie de un grup de dansatori profesionişti spre a sugera că toate converg, pe calea folclorului, spre Uniunea Europeană care va avea şi ea un drapel la fel de mare.
Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” şi principal organizator al evenimentului a pregătit bistriţenilor şi alte surprize. Ca în fiecare an, parada va fi deschisă de cei doi miri decupaţi din celebrul poem al lui George Coşbuc. „Într-o caleaşcă trasă de 6 cai, mirii vor deschide calea unor care alegorice împodobite cu obiecte populare reprezentative pentru viaţa folclorică românească. Am preluat modelul de la festivalurile de folclor din Spania şi Italia, unde am văzut ceva similar” a confirmat Dorel Cosma pentru Bistriţeanu.ro.
„Pentru prima oară la Bistriţa se află şi Ansamblul „Junii Sibiului” care vor oferi un moment special pe scena amplasată pe Bulevardul Decebal – tot vineri, cu prilejul deschiderii oficiale a Galei Folclorului Românesc” a mai precizat Dorel Cosma.
Şi concursul „Miss Zamfira” cuprinde noutăţi: spre deosebire de ceilalţi ani, în această ediţie nu va participa în competiţie nicio reprezentantă de pe meleagurile noastre: ansamblurile invitate din străinătate îşi vor desemna câte o concurentă care va trece prin câteva probe de foc: îşi va prezenta costumul popular, va interpreta o piesă din folclorul românesc dar va avea de învăţat şi dansat – în costum popular românesc – şi câţiva paşi de dans tradiţional din România.