Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  74 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Cardinalul care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu România va avea un bust în Milaș, comuna sa natală

02/02/2018 14:19:47 Bianca SARA  
Iuliu Hossu, cardinalul care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu România, la Alba Iulia, în fața unei mulțimi de oameni, va avea un bust în Milaș, comuna sa natală. Bustul va fi dezvelit toamna aceasta, cu ocazia centenarului unirii.

Se pare că Iuliu Hossu va avea până la urmă un bust în comuna sa natală, Milaș. Opera de artă va fi suportată în parte de rotarieni și în parte de către Consiliul Județean, care a mărit suma ce trebuia să o aloce comunei Milaș tocmai pentru a-i permite să contribuie financiar la realizarea acestui bust.

Acesta este deja în lucru. Bustul va fi dezvelit în toamnă, după 15 septembrie, când în Milaș vor avea loc o serie de activități dedicate centenarului Marii Uniri.

„Susținem financiar și ziua aceea de mare sărbătoare de la Milaș, în care vor avea loc conferințe de presă, întâlniri cu academicieni, cântec joc și voie bună”, a declarat vicepreședintele de Consiliu Județean Ioan Țintean.

Acesta a mai spus că Iuliu Hossu n-a avut nicio legătură cu Bistrița și nu vede de ce am pune un bust al cardinalului și în fața policlinicii, cum s-a discutat în ședința de miercuri a Consiliului Județean.

Cu toate acestea, Ioan Țintean a precizat că președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan și cu primarul Ovidiu Crețu urmează să aibă o întâlnire pe această temă, întrucât se dorește realizarea unei statui care să-l înfățișeze pe Iuliu Hossu, nu doar un bust. Aceasta ar urma să fie amplasată în Bistrița, însă încă nu se cunoaște locația.

Cardinalul Iuliu Hossu s-a născut la Milaș și a trăit în perioada 1885-1970. Cea mai cunoscută parte a activității sale rămâne contribuția sa la unirea Transilvaniei cu România, din 1918.

Acesta a fost cel care a citit, la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Cardinalul Iuliu Hossu și Miron Cristea, un alt om al bisericii adoptat de județul nostru, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Declarația a fost înmânată regelui Ferdinand I.

Foto: actualdecluj.ro

 

1857 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro